2024. április 20., szombat
JEGYZET

Ki van a Musk mögött?

Most értjük meg, mit jelent valójában a „hanem csak egy szóval mondd" és a „bizony mondom néktek"?

A világ egyik nap első, másnap már második leggazdagabb embere nem csak azért érdekes személyisége korunknak és egyben az üzleti világnak, mert úgy tűnik, hogy innovatív befektetéseivel elsősorban a világot szeretné jobb hellyé tenni. Elon Musk páratlan humora korábban egyetlen milliárdosra sem volt jellemző. Ugyanakkor sokrétű tevékenységét és személyiségét még több hasábnyi terjedelemben is lehetetlen küldetés bemutatni. Főleg, hogy esetében az objektív megközelítés szintén a tudományos fantasztikum része lehetne csak.
Az űrutazás emberközelibbé tétele, a Mars kolonizálása, az automatizálás új szintre emelése, a tömegközlekedés megreformálása is egyaránt szerepel a milliárdos célkitűzései között. Szaktudása és rátermettsége nyilván vitathatatlan, akárcsak a humorérzéke, mely szintén megkérdőjelezhetetlen. Már-már valószerűtlen és akár kétségbe vonható, hogy egy személyben létezhet valaki úgy, hogy nem csupán virtuálisan megalkotott lény. Musk arról is a Twitteren vallott először, hogy milyen érzés a saját bőrében élni. Amikor egyik követője feltette a kérdést, hogy „lehet-e ennél élvezetesebb életet élni?", Musk azt válaszolta: „Nagy magaslatok, borzasztó mélységek, el nem múló stressz. Nem gondolom, hogy az emberek az utóbbi kettőről álmodnának."

Igazi szupermen tehát Elon Musk. Legalábbis az alapján, amit eddig tett és eddig tudunk róla. De tudjuk, hogy még az egyszerű emberek is szeretik másnak mutatni magukat. Ez nemcsak a közösségi médiában feltűnő, hanem mindig is létezett az emberekben egy olyan törekvés, hogy bizonyos dolgokat szerettek hangsúlyosabban megmutatni magukból, más jellemzőket esetleg akár tudatosan elfedni. Mérnök, milliárdos? Űrutazási géniusz és modern kori autógyáros. Ez csak néhány olyan sztereotípia, ami köthető máris a személyéhez. De az összeesküvés-elméletek tömkelegében meglepő is lenne, ha nem bukkant volna fel a „felismerés", hogy földönkívüli. Már pár évvel ezelőtt azt írta egy ilyen felvetésre egyébként, hogy: „Nem, nem vagyok földönkívüli... de egykor az voltam." Amit ugyebár rengeteg féleképpen lehet magyarázni, akár tudományos, akár humoros megközelítésből próbálkozunk.
Elon Musk az üzletemberek rocksztárja, de polgárpukkasztó üzenetei miatt a punker jelző is ráillik. Az ikonikus vállalkozó, a Tesla és a SpaceX többségi tulajdonosa szinte napi rendszerességgel hallat magáról. Amikor a világ leggazdagabb embere lett, a befektetők kiemelten kezdték azt figyelni, hogy mit mond és mit tesz. Sokan erre alapozták befektetési döntéseiket. Félelmetes, hogy mekkora ereje van a kimondott szónak, vagy modern kori megjelenési formájának, a Twitter-üzenetnek.
A kriptodevizák árfolyamát is gyakran megmozgatja Musk. Amikor például beszélt a bitcoinról, hirtelen megemelkedett az árfolyam. Amikor bejelentette, hogy a Tesla is bevásárolt a kriptodevizából, hatalmasat ugrott annak is az árfolyama. Aztán amikor kétszer is kedvezőtlenebb megjegyzést tett a bitcoinra, árfolyama esni kezdett. Pár napra rá a Tesla részvényét is magával rántotta. Nem kell azonban attól tartani, hogy Musknak majd nem telik még rántottára sem. Pár nap múlva ismét a világ leggazdagabb embere volt az árfolyamváltozások hullámverésében.
Korábban is tudtuk, hogy félelmetes és kockázatos, hogy a különféle milliárdosoknak és véleményvezéreknek akkora befolyása van a közösségi médiában, hogy könnyedén befolyásolni tudják a piacokat is. Volt olyan milliárdos korábban, aki megpróbálta a forintot, vagy például az angol fontot is bedönteni, „meghekkelni". Elon Musk tevékenysége a piacfelügyeletnek is többször szemet szúrt. Egy ilyen gazdag embernek pár tízmillió dolláros büntetést kifizetni csekélység. Ugyanakkor maga a jelenség – elvonatkoztatva a világ leggazdagabb emberének személyiségétől –, számos erkölcsi dilemmát is felvet. Elon Musk jelenleg nem a világ leghumánusabb embere, de azzá válhat. Ugyanakkor ebben a pakliban az is benne van, hogy nem a főgonosz, de szintén azzá válhat.
Musk igazi twitteres karrierje valójában még 2009 júniusában indult. Mostanra már annyit posztol, hogy követhetetlenné vált. Ez felveti azt az aggodalmat is: mi van, ha a fejében is ilyen állapot uralkodik? Mennyire etikus – legalábbis konzervatív megközelítésből –, hogy ha például valaki komolyan kíván befektetni egy cégbe, de Musk gondol egyet és kiírja, hogy azt a céget épp nem szereti. Akarva, vagy akaratlanul is jelentős anyagi károkat okozhat így egyes befektetőknek.

Musk hírnevével és vagyonával együtt a kijelentéseinek súlya is elképesztően megnőtt. Míg korábban még csak jellemzően a Tesla árfolyamát mozgatta a különböző Twitter-bejegyzéseivel, az elmúlt időszakban az egyik nagy kedvencévé vált a dogecoin nevű kriptodeviza is. Demonstrálta, hogy egy szóval a dogecoin árfolyamát képes 20 százalékkal megemelni. A legnagyobb piaci anomáliát azonban azzal okozta, mikor január 7-én kiírta, hogy „használj Signalt", utalva ezzel a WhatsUp nevű alkalmazás egyik riválisára. Ennek hatására több mint 1300 százalékot ugrott meg a SignalAdvance árfolyama. A cég értéke 7 millió dollárról 100 millióra nőtt, miközben ez nem is az a cég volt, csak a neve nagyon hasonló. A Bibliából ismert „bizony mondom néktek" és „hanem csak egy szóval mondd" kifejezések így nyernek új értelmet? Vajon a leggazdagabb már majdnem mindenható is? Ezen a jövőben még sokat lehet vitatkozni. Ahogyan azon is, hogy a szintén a Tesla-vezér nevéhez is köthető 5G hálózat kinek mekkora üzlet és esetleg vannak-e, lesznek-e mellékhatásai a gazdaságra és az élővilágra, egyben fajunk egészségére is.
Eddig úgy tudtuk, hogy a siker legfontosabb összetevője a tudás és a kemény munka. Egy bizonyos határon túl azonban már ez is megkérdőjelezhető ...