2024. március 29., péntek
JEGYZET

Takarékoskodjunk az energiával!

Március hatodikán tartjuk az energiatakarékosság világnapját. Annak ellenére, hogy közeledik a jó idő és nő a napsütéses órák száma, energiafogyasztásunk nem nagyon csökken. Éppen ezért fontos ez a nap, amely a környezettudatosságra, a fenntartható fejlődés fontosságára és az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmet.
Ahogy a Föld népessége nő, és az egy főre eső erőforrások csökkennek, egyre fontosabb témává válik az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások, illetve az, hogy legalább egy kicsit környezettudatosabban éljük mindennapjaikat. Mivel a Föld természeti készletei folyamatosan apadnak, ezért fokozottan oda kell odafigyelnünk a rendelkezésre álló energiaforrások minél hatékonyabb felhasználására és a felesleges pazarlás megszüntetésére.
A fosszilis energiahordozók használata rendkívüli mértékben szennyezi a természetet. Ezzel szemben a megújuló energiaforrásoknak, mint például a napnak, a szélnek, a geotermikus energiának, vagy a biomasszának jelentős szerepe van a káros anyagok kibocsátásának csökkentésében. Környezetünk védelméért az egyetlen megoldás, ha fokozatosan áttérünk a megújuló energiaforrások kiaknázására, iparunkat pedig az úgynevezett környezetbarát vagy zöldenergia felhasználására állítjuk át. A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyből energia nyerhető ki. A megújuló energiaforrások használata összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, tehát alkalmazásuk nem rombolja a környezetet, nem okoznak olyan káros hatásokat, mint például a levegőszennyezés vagy vízszennyezés, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségit. A szél és napenergiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő az otthonában használt villamos energiájának egy részét vagy akár egészét.
Az emberiség által használt energia a kezdetektől fogva többnyire megújuló forrásokon alapul, mint a tűzifa, a szél- és a vízimalmok, azonban a megújuló energiák használata az ipari forradalmat követően jelentősen visszaszorult, ám a modern megoldásoknak és a globális energiaválságnak köszönhetően a megújuló energiaforrások használata reneszánszát éli. A megújuló energia főként az áramtermelés, a fűtés és az üzemanyag területén váltja a hagyományos energiát.
A mindennapjaink során szinte egész nap elektromosságot használunk, ezzel töltjük fel telefonunkat, főzünk, mosunk, dolgozunk a számítógépünkön. Ráadásul egyre jobban terjednek az elektromos eszközök. Ezzel szemben egyre többet hallunk a klímaváltozásról és a globális felmelegedésről, amit a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésével tudnánk lassítani, amit nagy mértékben az energiaipar állít elő. A megújuló energiaforrások hasznosítása évről évre fejlődik, viszont még mindig kevés a globális felmelegedés megállításához. Mindennapjaink során néhány egyszerű tippel, különösebb erőfeszítés nélkül mi magunk is jelentős energiát takaríthatunk meg. Például takarékoskodhatunk az árammal, ha lekapcsoljuk a lámpát azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodunk, ha energiatakarékos izzót használunk, emellett azzal is spórolhatunk, ha az új háztartási gépek vásárlásakor hatékonyabb energiafogyasztásút választunk. Amennyiben van rá lehetőség, változtassunk közlekedési szokásainkon, autózás helyett használjuk gyakrabban a tömegközlekedési eszközöket. Szép idő esetén a rövidebb távokat megehetjük biciklivel vagy gyalog is. Lift helyett menjünk lépcsőn, amellett, hogy energiát takaríthatunk meg, az egészségünknek is jót tesz. Nem utolsósorban pedig azzal is tudjuk csökkenteni energiafogyasztásunkat, ha hazai termékeket vásárolunk. Az országban előállított termékeket nem kell messziről ideszállítani, így ezek vásárlásával szintén jelentős energiát spórolhatunk meg. Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk környezetünkért.