2024. április 24., szerda

Igazságügyi Palota épülhet Újvidéken

A bíróságok és az ügyészségek munkakörülményeinek javításáról, a kapacitások bővítéséről és korszerűsítéséről tárgyalt a napokban Maja Popović igazságügyi miniszter és Darko Tadić, a Fellebviteli Bíróság elnöke, a többi, Újvidéken székelő jogi szerv képviselői is részt vettek a tanácskozáson. Szóba került többek között az Igazságügyi Palota felépítésének terve is, amely a Sutjeska utcában lévő, jogi szervek épületében dolgozó mintegy 1200 alkalmazott számára is kedvezőbb munkakörülményeket biztosít majd. Ezekről a tervekről korábban Miloš Vučević polgármesterrel is egyeztetett a miniszter.

A tárgyalások résztvevői elmondták, hogy a tervek szerint az Alapfokú és a Felső Ügyészséget is az új épületbe fogják áthelyezni. Szó esett még a bíróságok technikai felszerelésének korszerűsítéséről is, ezzel még inkább hozzájárulnak majd a munka hatékonyságának növeléséhez. Az alapfokú, a első, a gazdasági és a szabálysértési bíróságok, valamint az ügyészségek képviselőivel folytatott tárgyaláson az igazságügyi minisztérium több tagja is részt vett, olyan szakemberek, akik a Sutjeska utcában lévő épület felújításáról is egyeztettek. Ez az irodaház mintegy hat évtizeddel ezelőtt épült.

A miniszter ismertette a tárgyalófelekkel a minisztérium további, vonatkozó terveit, amelyek a tartomány községeiben működő bíróságok hálózatának bővítését irányozzák elő. Popović emlékeztetett arra is, hogy egy hónappal ezelőtt már egyeztetett a kabinetjében Tamara Radovićtyal, az Alapfokú Bíróság elnökével, a bíróságok munkájának fejlesztéséről, valamint a logisztikai és a káderállománnyal kapcsolatos kérdésekről is.

Az újvidéki bíróságoknak otthont adó épületet hat évtizeddel ezelőtt építették fel

Az újvidéki bíróságoknak otthont adó épületet hat évtizeddel ezelőtt építették fel

A korrupció elleni harccal megbízott különleges bíróság munkakörülményeinek javítása is szóba került, ezzel kapcsolatban megvitatták a Felső Bíróság és a Felső Ügyészség helyiségeiben elvégzett felújítási munkálatokat. Miloš Vučević a kormány nevében üdvözölte az igazságügyi miniszter erőfeszítéseit a korrupció és a bűnözés ellen vívott, kíméletlen harcban.