2024. április 25., csütörtök

Tapasztalatszerzési lehetőség fiatal énekeseknek

Meghallgatás a Szerb Nemzeti Színházban

A Szerb Nemzeti Színház kórusa több évnyi kimagasló tevékenységet és közönség előtti fellépést követően március 18-án 14 órai kezdettel, a Jovan Đorđević színpadon meghallgatást szervez fiatal énekesek számára. A céljuk az, hogy az újvidéki és a vajdasági fiataloknak tapasztalatszerzési lehetőséget nyújtsanak a színpadi fellépésekre és a professzionális kórusban történő szerepvállalásra.

Az intézmény által közzétett közleményében Jovan Pejić, a kórus titkára kifejti, hogy az opera csapatában vállalt munka sokkal összetettebb, mint az egyéb kórusokban való éneklés. – Nemcsak énektehetséget, hanem felkészültséget is igényel a komoly színpadi feladatokhoz. A színpadi küzdelem módját, a koreográfiai jelenetekre és a különféle, önálló színészi feladatokra való felkészültséget is csak egy ilyen közegben lehet elsajátítani – magyarázta Pejić.

Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház operájának igazgatója elmondta, hogy az intézmény kórusa a legjobbak közé tartozik a régióban. – Az ami bennünket kiemel a többiek közül az, hogy egyszerre vagyunk sikeresek az operai előadásokon és a klasszikus koncerteken is, valamint a nem megszokott, nyilvános fellépéseken is. Éppen ezért fontos a kórusunk által megszervezett meghallgatás, hiszen a fiatal énekeseknek tapasztalatszerzési lehetőséget ad – mondta Stankov.

A meghallgatásra egy választott mű előadásával kell készülni, egy opera kórusrészletét kell színre vinni. A jelölteknek kötelezően egy korrepetitort is biztosítaniuk kell. A partitúrát a jelöltek e-mail-címére küldik el, jelentkezéskor pedig szükséges megadni a vezeték- és keresztnevet, a születési dátumot, rövid életrajzot, telefonszámot és egy e-mail-címet is. A jelentkezéseket legkésőbb március 13-áig lehet elküldeni az audicija.opera@snp.org.rs e-mail-címre.