2024. április 19., péntek

Újrahasznosítási üzem épülhet Újvidéken

A Városi Kommunális Hivatal által kiírt versenypályázaton kiválasztották a városi építkezési törmelék újrahasznosítási projektjének a kidolgozóját.

A megismételt versenypályázaton a belgrádi SAFEGE vállalat nyert, amelynek a francia SAFEGE SAS vállalat az alapítója. Az önkormányzat 4,32 millió dinárt irányozott elő a projekt megvalósítására. A vállalat az aláírt szerződés értelmében köteles 150 napon belül elkészíteni a városi építkezési törmelék újrahasznosítási projektdokumentációját. Az előzőleg kiírt versenypályázathoz viszonyítva az önkormányzat 150.000 dinárral többet kínált a nyertes vállalatnak. Az előző versenypályázat sikertelen volt, mert a pályázó cég 1,4 millió dinárral többet kért a projekt kidolgozásáért.

Az aláírt szerződés dokumentációjából kiderült, hogy a SAFEGE a megszabott határidőn belül köteles elkészíteni a projektet, amelynek tartalmaznia kell az építkezési engedélyek beszerzéséhez szükséges dokumentációt is, valamint az építkezési munkálatok költségeit is fel kell becsülniük. Ezenkívül a projektnek eleget kell tennie a szigorú környezetvédelmi előírásoknak is.

A tervdokumentációnak tartalmaznia kell az építkezési törmelék újrahasznosítási folyamatát, attól kezdve, hogyan jut el a törmelék az üzemig, a szétválogatástól kezdve a reciklált termék tárolásának a módjáig. Az újrahasznosított törmelék olyan kell hogy legyen, hogy azt újra felhasználhassák az építkezések során. Az újrahasznosítható törmelékhez tartozik például a fa, fém és a műanyag is – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Az építkezési törmelék elhordása óriási gondot jelent Újvidék területén. A lakásfelújítások és átépítések mindennaposak, a melósok legtöbbször zsákokba csomagolva, a konténerek mellett hagyják a súlyos törmeléket. Néha csak az utcán vagy a járdán

Az építkezési törmelék elhordása óriási gondot jelent Újvidék területén. A lakásfelújítások és átépítések mindennaposak, a melósok legtöbbször zsákokba csomagolva, a konténerek mellett hagyják a súlyos törmeléket. Néha csak az utcán vagy a járdán

A törmelék újrahasznosítására létrehozott üzemet a kliszai szeméttelep területén tervezik felépíteni, 1963 óta ide hordják a város és a környező települések hulladékát. A szeméttelep felújítási programjának keretében fázisokban folyik majd a bezárása és a felújítása. A rekonstrukciós program végén a tervek szerint egy regionális, hulladéktároló és újrahasznosító központot alakítanak ki, amely az újvidéki szemét befogadásán kívül képes lesz tárolni és újrahasznosítani a palánkai, petrőci, belcsényi, zsablyai, szenttamási, temerini és a verbászi szemetet és építkezési törmeléket is.