2024. március 29., péntek

„Anya, segíts járni!”

Az óbecsei Ivan Filipčev már csak két hónapig tud alapítványi támogatással mozgásfejlesztő terápiára járni

A tízéves óbecsei Ivan Filipčev minden áldott nap 120 kilométert utazik, és három órán át keményen dolgozik azért, hogy egy napon mások segítsége nélkül, önállóan tudjon majd megtenni néhány lépést. A különböző terápiáknak köszönhetően ülni már tud – óriási eredmény ez egy olyan kis legény életében, aki hármas ikerterhességből koraszülöttként jött a világra, majd agyvérzés következtében cerebrális paralízise és vízfejűsége lett. A kisfiú, aki műtétek során esett át, rendre arra kéri az édesanyját: segítsen neki járni.

– Életének 4. hónapja óta, azaz amióta kikerült a kórházból, intenzív terápiákra járunk Ivannal. Az utóbbi három évben Újvidékre utazunk minden áldott munkanapon. A másodikos gyermekem reggel fél nyolcra a személyi kísérőjével elmegy a rendes iskolába, ahol módosított tanterv szerint tanul, és szépen fejlődik. A rövidített órák miatt már 10-kor hazajön, megebédelünk, majd elindulunk Újvidékre, ahol 3 óra hosszat tornázik remek szakemberek segítségével.

Amióta naponta foglalkoznak vele, megerősödtek az izmai, valamelyest csökkentek a görcsei, nem lett gerincferdülése, és a végtagjai sem deformálódtak tovább. Az utóbbi hét hónapban egy újabb terápiás központba járunk, ahol elkezdték talpra állítani Ivant: járóka nélkül, segítséggel is tud már lépkedni, fejlődik a mászásban és az ülésben – ez óriási előrelépés, mert korábban ezekre a dolgokra nem volt képes – tudtuk meg a kisfiú édesanyjától, Dömötör Filipčev Krisztinától.

A mindennapos terápia és az útiköltség havonta 150 ezer dinárba kerül. A szülők tartalékait felemésztette az elmúlt 10 év, az alapítványi pénz pedig már csupán két hónapra lesz elég.

Az állam támogatása kimerül évente pár alkalommal egy kéthetes terápiában és egy gyógyfürdős kezelésben, amit a nagy távolság miatt ez a család nem tud kihasználni, az otthonápolási díjban és időnként egy olyan neurológiai kiskocsi biztosításában, ami nem járul hozzá Ivan állapotának a javulásához.

– Eddig a legtöbb támogatást jótékonysági alapítványoktól kaptuk. Jelenleg a Budi human Alapítványon keresztül gyűjtünk, ebből a forrásból még két hónapnyi kezelésre elegendő pénz van. Ha most abbahagyjuk a tornát, kárba vész minden eddigi munka, és bár adott a lehetőség arra, hogy Ivan egyszer talpra álljon, valószínűleg tolószékben lesz kénytelen leélni az életét. A mi célunk az, hogy még ha eszköz segítségével is, de Ivan egy napon önállóan tudjon majd járni, de ehhez segítségre van szükségünk – mondta el Krisztina.

Aki szeretné segíteni Ivan további gyógyulását, az a Budi human Alapítvány közvetítésével a 3030-as számra elküldött SMS-sel teheti ezt meg, az SMS-ben a 129-es számot kell beírni (Svájcból a 455-ös számra kell elküldeni ugyanezt az üzenetet). Az alapítvány számlájára is lehet pénzt utalni, a dináros számlaszám: 160-441367-25, a devizás számlaszám: 00-540-0001405.5, IBAN: RS35160005400001405530, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.