2024. március 29., péntek

Fenyőfaültetés az iskolákban

Az üres permetszeres flakonok tárolása megoldatlan probléma

A mezőgazdaságban termesztett növénykultúrákat évről évre egyre többször permetezik. Félelmetes, hogy ez sok felszívódó méreg milyen hatással van az emberre, de ezen cikkünk a permetszerek csomagolásával foglalkozik, amely a használat után veszélyes hulladékká válik. Puskás Valéria kishegyesi környezetvédő arról számolt be lapunknak, hogy a jelenlegi megoldás nem elégséges.

– Tekintettel arra, hogy a permetszerek dobozai veszélyes hulladéknak minősülnek, az lenne a szabályos megoldás, hogy a termelők összegyűjtik őket. Az ezzel foglalkozó vállalatok évente kétszer gyűjtik össze a permetszeres flakonokat a község területén. Az egyik gyűjtés valamikor június-július során történik, a másik pedig november-december körül. A cég részéről elvárás a termelő irányába, hogy miután kiürült a palack, 30 másodpercet kell várni, hogy a maradék is a permetezőbe csurogjon. Ezt követően vizet kell önteni bele, felrázni, és újabb 30 másodpercig csurgatni a tartalmát a permetezőbe. Ezt az eljárást még két alkalommal kell megismételni, majd három helyen ki kell szúrni a flakont, és csak ezt követően lehet beletenni egy műanyag zsákba, amelyet a veszélyes hulladékokkal foglalkozó vállalat biztosít. Ami a tárolást illeti, voltak különféle ötletek, hogy hogyan lehet ezt a problémát megoldani. Adott esetben arról van szó, hogy a termelő a saját gazdaságán tárolja, és amikor jön az ezzel foglalkozó vállalat, akkor átadja nekik. Vannak olyan permetszer-forgalmazók, amelyek visszaveszik ezeket a tárolókat. Voltak olyan ötletek is, hogy községi szinten kellene megszervezni a tárolást. Például biztosítanak egy helyiséget, ahová a termelők el tudják vinni a palackokat, és addig ott tárolják, míg a vállalat nem jön értük – számolt be a környezetvédő, majd arról is szólt, felvetődött, hogy a falu bejáratainál kellene elhelyezni konténereket, hogy termelők rögtön permetezés után, hazafelé menet, oda rakják. Ennek az a hátulütője, hogy ha gyermek vagy avatatlan személy hozzáfér ezekhez a tárolókhoz, akkor az életveszélyes is lehet – fogalmazott Puskás.

A termelők számára a csomagolás hulladék, és szeretnének tőle minél hamarabb megszabadulni. Ezért találkozhatunk üres permetes palackokkal a szántóföldek végén, az árokparton és a Krivaja mellett

A termelők számára a csomagolás hulladék, és szeretnének tőle minél hamarabb megszabadulni. Ezért találkozhatunk üres permetes palackokkal a szántóföldek végén, az árokparton és a Krivaja mellett

– Nem tudom, mi lenne az ideális megoldás, de figyelembe kell venni, hogy a termelők számára ez hulladék, és szeretnének tőle minél hamarabb megszabadulni. Ezért találkozhatunk üres permetes flakonokkal a szántóföldek végén, az árokparton, a Krivaja mellett, ahol szennyezik a talajt és a vizeket. Azt gondolom, hogy az lesz a legjobb megoldás, amit a mezőgazdasági termelők is elfogadnak, betartanak, és nem ró rájuk felesleges terhet – mondta el a környezetvédő, majd arról is szólt, hogy a mezőgazdaságban használt permetszerek igen károsak, mert a táplálékláncon keresztül végül bejutnak az emberi szervezetbe is. Fontos, hogy a termelők betartsák az előírásokat, mert a permetszeres palackok mellett a túlpermetezés is veszélyes lehet.

A permetszerekről és az üres permetszeres csomagolásokról szóló írásunk a jövő héten folytatódik, akkor a topolyai mezőgazdasági szakszolgálat munkatársával beszélgetünk erről a témáról.