2024. április 25., csütörtök

Fák az utánunk jövő nemzedéknek

Gyümölcsfákat ültettek a szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ tagjai

Tizenkét gyümölcsfacsemetét ültettek el tegnap Szenttamáson, a leendő Magyar Ház telkén, a római katolikus templom mögötti területen. Az akcióban, amelynek keretében 12 darab gyümölcsfát ültettek el, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke, Németh Dezső mellett Berecz Krisztián elnökségi tag, továbbá Zsúnyi Tibor atya is részt vett.

Németh Dezső elmondta, a facsemeték olyan helyre kerültek, ahol nem akadályozzák az építkezés menetét, a termés mellett pedig hűvöst biztosítanak azoknak, akik a hátsó udvarban pihenni szeretnének.

− Összesen 12 gyümölcsfát ültettünk el oda, ahol a tervek szerint a kert lesz. Folyamatosan gondot fordítunk a fákra, hogy mire benépesül a Magyar Ház, az árnyékba le tudjanak ülni mindazok, akik eljönnek a rendezvényekre, hogy legyen miből csemegézni, továbbá, hogy az utánunk jövő nemzedéknek legyen miből jó pálinkát főzni. A telek végében a nap folyamán barack-, szilva-, cseresznye-, meggy- és pár körtefacsemetét ültettünk el – mondta Németh Dezső.

A kérdésre, hogy tervezik-e esetleg az örökzöld facsemeték ültetését elmondta, hogy az udvarban mindenképpen lesz örökzöld növényzet is, de ezek csak az építkezést követően kerülnek a helyükre.

Berecz Krisztián kertész hangsúlyozta, bár a gyümölcsfák ültetésére az őszi hónapok megfelelőbbek, de ha ezt akkor nem tettük meg, még március elején is ültethetünk.

− Az őszi faültetésről tudni kell, hogy olyankor a gyökér és a fiatal hajszálgyökerek kellőképpen meg tudnak erősödni, ennek következtében pedig sokkal erőteljesebb a hajtás. Ettől függetlenül a szabad gyökerű facsemeték ültetése március elején még lehetséges, de a hónap közepétől már csak kivételes esetekben ültessünk, mert beindul a vegetáció. Ezzel szemben a földlabdás csemeték egész évben ültethetők – magyarázta a szakember, miközben szorgalmasan metszette a gyökeret. Elmondása szerint erre azért van szükség, hogy megszabaduljunk a törött gyökérvégektől, és segítsük a hajszálgyökerek fejlődését. Az őszi eljárással szemben ilyenkor csak a gyökér végét kell visszavágnunk, annak egynegyedével, egyharmadával.