2024. április 18., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Belendült a Honvéd, változtat a Fehérvár

Horváth Ferenccel már kétszer nyertek a kispestiek, Szabics Imre visszatér az NB I.-be

Sorozatban három vereség és egy edzőváltás után ismét magára talált a Budapest Honvéd labdarúgócsapata, amely (legalábbis lapzártánkig) elmozdult a kiesőzónából. Azt eddig sem lehetett vitatni, hogy a játékoskeretben sokkal több van, Horváth Ferenc azonban olyan impulzusokat szabadított fel a futballistákban, ami már az első, Ferencváros elleni 1:0-s vereségnél is azt mutatta, nincsenek állandó kudarcra ítélve. A hétvégén a Puskás Akadémia ellen egygólos hátrányból fordított a csapat Gazdag Dániel duplájával, akkor Horváth azt mondta, reméli, hogy annyiból mindenféleképpen előre tudtak lépni, hogy a fiúk elhiszik, képesek a győzelemre. Kedden ezt is sikerült megfejelni, hiszen az MTK ellen még nagyobb bravúrra volt szükség. Az ellenfél 18 perc után már 2:0-ra vezetett, Gazdag még a félidőben szépített, aztán a második játékrész közepén a csereként pályára lépő Balogh Norbert két perc alatt duplázott (3:2).

„A félidőben a fiúktól megkérdeztem az öltözőben, van-e olyan, aki úgy gondolja, hogy ezt a mérkőzést nem tudjuk megfordítani. Nem volt egy sem, hál’ istennek” – nyilatkozta Horváth.

A folytatás vasárnap a Kisvárda ellen lesz, a vendégek nem olyan régen még a dobogó felé kacsintgattak, ám a legutóbbi hat bajnokijuk közül ötöt elveszítettek, így lassan már a kiesés réme fenyegeti őket. A Honvéd ellen azonban hagyományosan jól megy a játék mindig: a legutóbbi hat, egymás elleni meccsen nem kaptak ki, két döntetlen mellett négyszer győztek.

A Fradi szombaton váratlanul pontot veszített az MTK vendégeként, nem mintha az Új Hidegkuti Nándor Stadionban ez nem fordulhatna elő, de a címvédő olyan ellenállhatatlanul kezdett, hogy Olekszandr Zubkov duplájával már 23 perc alatt kétgólos előnyben volt. Ezek után a 2:2-es eredmény csalódás. Ezen a keddi, Diósgyőr elleni 1:0-s sikerrel sikerült javítani, vasárnap pedig jöhet a zalaegerszegi vendégszereplés.

A Fradi előnye 15 pont a Puskás Akadémia előtt, amely a már említett Honvéd elleni vereség után javított, és kedden Josip Knežević találatával 1:0-ra győzött Kisvárdán. Szombaton az Újpest látogat a felcsúti Pancho Arénába, ahol lehetnek jó emlékei, hiszen február 24-én ott sikerült kivívnia a továbbjutást a magyar kupában.

Bár nem tudjuk, hogy lapzártánk után mit játszik házigazdaként a Paks ellen, az biztos, hogy egy lépést már tett előre a Fehérvár, amely hat nyeretlen mérkőzés (és mindössze egy pont megszerzése) után a múlt hétvégén 2:0-ra győzött Zalaegerszegen. Közben a klubvezetőség megállapodott a folytatásról, ez azt jelenti, hogy április elsejéig Szalai Tamás marad az edző. Utána viszont éles váltással a 36-szoros válogatott csatár, Szabics Imre ül le a kispadra, a Ferencváros, a Sturm és a Stuttgart egykori csatára addig még az osztrák válogatottat segíti másodedzőként. A szerződése 2024. június 30-áig szól, két asszisztense Juhász Roland, valamint Torghelle Sándor lesz.

„Egy Európa-bajnoki részvételt és egy valószínűsíthető világbajnoki szereplést nem volt könnyű feladni, de tudatosan építettem eddig is a karrieremet, és úgy érzem, most jött el az idő arra, hogy vezetőedzőként dolgozzak” – fogalmazott Szabics.
Kérdés az is, milyen anyagi háttér lesz a klubnál, a pletykák szerint ugyanis a tulajdonos Garancsi István távozhat, és ő veheti át az Újpestet a belga üzletembertől, Roderick Duchatelet-től, és a jelenlegi fehérvári sportigazgató Kovács Zoltán lenne a szakmai vezető.

A 25. forduló programja

Március 5., péntek: Diósgyőr–MTK (20 óra). Március 6., szombat: Paks–Mezőkövesd (17), Puskás Akadémia–Újpest (19.30). Március 7., vasárnap: Honvéd–Kisvárda (16), ZTE–Ferencváros (18), Budafok–Fehérvár (20).