2024. április 25., csütörtök
ÉDENKERT A TÁLBAN

Vitaminbomba

Terítéken a narancs

Reggelire, ebédre, vacsorára a lehető legtáplálóbb, ízletes italokat, különféle összetevőjű krémes, vitamindús, könnyen emészthető finomságokat pépesítek friss, fagyasztott vagy szárított gyümölcsből, zöldségfélékből, magvakból.
Télen a lédús narancs egyik kedvenc alapanyagommá vált. Sütés-főzés helyett az ember-, környezet- és pénztárcakímélő nyers vegán étrendet, szerény, természetes életstílust választottam, amelyben minden egyszerű szépségében működik. Dolgozó nőként, édesanyaként, nagymamaként én így tudok egészségesen, vidáman működni. Az immunitáserősítő turmixeket és a zöldséges gyümölcssaláta-költeményeket fogyasztás előtt fényképezőgéppel meg is örökítem.

RECEPTEK
Zsófi-mix

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 2 narancs, 1,5 banán, 1 pici darab sütőtök, 1 mandarin, 2 zöldsalátalevél, 2 ek. extraszűz olívaolaj, 1 kk. méz, 3 gerezd fokhagyma, 1 citrom, 1 tk. szárított fodormenta, 1/2-1 dl víz; a díszítéshez: ½ banán, 1 mandarin, 2 szem datolya.
Elkészítése: Mindent alaposan megmosunk szódabikarbónás vízben. (A narancs héját ollóval feldarabolom. Papírszalvétára téve szárítom. Másnap már leforrázva illatos teát készíthetek belőle). A narancs és a mandarin gerezdjeit, a kockára vágott tököt, a megtisztított banánt, az összetépkedett salátát, a megtisztított fokhagymát, méz, olívaolaj és citromgerezdek hozzáadásával turmixgépben pépesítem. Utána a masszát két félliteres pohárba öntöm. (Én mind a két adagot elfogyasztom, és utána órákig jól működök. Aki sokallja, tegye el a hűtőbe ebédre/vacsorára). Karikára vágott banánnal, mandaringerezdekkel és kimagozott datolyával díszítem. Hosszú nyelű kanállal kikanalazom.

Blanka-tál

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 1 narancs, 1 alma, 1 kivi, 1 banán, egy marék fagyasztott csemegekukorica, egy marék fagyasztott spenót, ½ citrom, 1 paprika, 2 ek. extraszűz olívaolaj vagy lenolaj, 1 kk. kókuszliszt.
Elkészítése: Az almát, a narancsot, a paprikát alaposan megmossuk. A (kiengedett) kukoricát és a (kiengedett) spenótot a tálba kanalazzuk, kifacsart citrom levével és olajjal összekeverjük. Szépen elrendezve hozzáadjuk a csíkokra metélt vagy karikára vágott paprikát, az összevágott, hámozatlan almát, a narancsgerezdeket, a felkarikázott banánt, a kis kockákra vágott kivit. Az egészet kókuszliszttel meghintve tálaljuk.

Balázs-tál

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 5 zöldsalátalevél, 2 alma, 2 narancs, 2 mandarin, 1 citrom, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 1 darabka lila káposzta, 2 ek. mazsola, 1 tk. szézámmag, 1 tk. kinoamag, 2 ek. extraszűz olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, kevés kapor.
Elkészítése: A gyümölcs- és zöldségféléket megmossuk. Az egyik almát héjastól összevágjuk, a narancsot és az 1 mandarint, 1,5 evőkanálnyi mazsolával, citrommal, sárgarépával, zöldséggel, kaporral, fokhagymával, szezám- és kinoamaggal, fél deci víz hozzáadásával turmixgépben pépesítjük. A kapott sűrű krémet csészébe öntjük, ½ evőkanálnyi mazsolával megszórjuk. A tálba tesszük az alaposan megmosott, megtisztított, összevágott káposztát, a darabkákra tépkedett zöldsalátát, és összekeverjük az olajjal. Mandaringerezdekkel és vékony almaszeletekkel díszítjük. A csészéből rákanalazzuk az egész finom, mazsolás krémet, vagy fogyaszthatjuk desszertként a saláta után.

Petra-tál

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 1 narancs, 2 mandarin, 1 alma, 1/4 cékla, 1 citrom, 5 zöldsalátalevél, 1 kivi, 5 szem aszalt szilva, 3 gerezd fokhagyma, 2 pici fej vöröshagyma, kevéske (lila) káposzta, 1 kk. kakaópor, 1 ek. tökmag, 7 szem mandula.
Elkészítése: A hozzávalókat alaposan megmossuk. Az almát héjastól, a többi gyümölcsöt megtisztítva apróra vágjuk. A tál aljára kanalazzuk a banánkarikákat, rátesszük a hagymakarikákat, a vékonyra gyalult káposztát, az almaszeleteket, az összezúzott fokhagymát. Az egészet leöntjük a narancs kifacsart levével. A készülő salátát mandarinnal, céklával, aszalt szilvával, tökmaggal, mandulával, kakaóval gazdagítva fotóztam le, mielőtt még alaposan összekevertem volna, hogy az ízek összeérjenek.