2024. április 25., csütörtök

Tárgyalni az összes nyitott kérdésről

Szerbia elnöke kész elfogadni minden brüsszeli meghívást

Fenntarthatatlannak számít a status quo állapota a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folyamatában, jelentette ki belgrádi látogatása során Miroslav Lajčák, az Európai Unió dialógussal foglalkozó különmegbízottja. A szerda esti, Aleksandar Vučić államfővel folytatott megbeszélésre reflektálva közölte, mindkét félnek érdeke, hogy folytatódjanak a brüsszeli tárgyalások – melyeket most már az Amerikai Egyesült Államok teljes támogatása mellett tartanának meg –, hiszen közelebb kerülhetnek az uniós csatlakozás pillanatához. A különmegbízott szerint a tárgyalásoknak minden nyitott kérdést érinteniük kell, és átfogó, végleges megoldást kell hozniuk olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak elfogadhatónak számít az érintett feleknek.

Vučić közölte, hogy Szerbia készen áll a tárgyalások folytatására, megítélése szerint áprilisban vagy májusban már esélyes egy brüsszeli találkozó. Mint mondta, addigra megalakulhat az új koszovói kormány. Belgrád kész azonnal elfogadni minden brüsszeli meghívást a dialógus folytatása érdekében – tette hozzá az államelnök.

Miroslav Lajčák Ana Brnabić kormányfővel is találkozott csütörtökön, a nyugat-balkáni körútjának második szerbiai napján, a dialógus folytatásának esélyeit latolgatták. A különmegbízott Podgoricába folytatta az útját.