2024. április 25., csütörtök

Reménysugár a turizmus számára

– Az európai oltási útlevél, amely lehetővé tenné, hogy az emberek zavartalanul utazzanak az ókontinensen, nem lehet az útra kelés kizárólagos feltétele, de mindenképpen reménysugarat jelentene a turistaipar számára. Az a fontos, hogy Brüsszel meghatározza, milyen is lesz ez a dokumentum – nyilatkozta Aleksandar Seničić, a Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Szövetségének (YUTA) igazgatója.

Az SZRT műsorában azt mondta, egyre nagyobb az érdeklődés az utazások iránt, újabban viszont bonyolódik a helyzet azokban az országokban, melyekbe eddig PCR-teszt nélkül lehetett belépni.

– Erre a legjobb példa Zanzibár, a Tanzániához tartozó, Afrika keleti partjainál levő szigetcsoport. Tanzánia a téli idényben is teljesen nyitott volt a turisták előtt, és sok európai kereste fel, Szerbiából is több százan utaztak oda, most azonban kötelezővé teszik a PCR-tesztet – mondta Seničić. Szerinte az utazások kapcsán minden ország állást foglal majd a védőoltás ügyében is, függetlenül attól, hogy globális szinten bevezetik-e a koronavírus-útlevelet, illetve a vakcináról szóló bizonylat kötelező felmutatását.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a napokban jelentette be, hogy a testület ebben a hónapban tesz javaslatot az uniós digitális vakcinaútlevél létrehozására. A digitális zöld útlevél bizonyítaná, hogy tulajdonosát már beoltották a koronavírus ellen, emellett tartalmazná a teszteredményeket azok körében, akiket még nem oltottak be, továbbá azzal kapcsolatban is lennének rajta adatok, hogy ki és mikor gyógyult fel a vírus okozta betegségből. Ursula von der Leyen a bejelentést követően a Twitteren írt arról, hogy a cél az lenne, hogy a zöld útlevéllel rendelkezők biztonságban mozoghassanak az Európai Unión belül vagy harmadik országban – akár munka, akár turizmus okán.