2024. április 18., csütörtök

Hatvan euró, majdnem mindenkinek

A vendégmunkások többségének is jár a gazdasági segélycsomag

Április végétől lehet jelentkezni az állam által indítványozott újabb pénzbeli juttatásokra. Többekben felmerült a kérdés: vajon a 60 euró értékű pénzösszegre az is illetékes, aki külföldön keresi meg családja számára a betevőt? Mint kiderült, a két részletben, májusban és novemberben folyósítandó gazdasági segélyre azok a polgárok is jogosultak, aki külföldi tőkéből hozzák haza a fizetésüket. Persze ez nem mindenkire érvényes.

A kormányrendelet értelmében csak azok a polgárok kaphatják el a segélyt, akiknek van aktív tartózkodási helyük a Szerb Köztársaság területén, valamint érvényes személyi igazolvánnyal is rendelkeznek. Ennek a feltételnek viszonylag nagyszámú, külföldön tartózkodó szerbiai állampolgár tesz eleget, akik bizonyos időközönként hazalátogatnak, hosszabb-rövidebb időre, esetleg az ünnepek ideje alatt tartózkodnak otthonukban. A becslések szerint ebbe a kategóriába tartoznak azok a polgárok, akik leginkább olyan viszonylag fejlett és földrajzilag Szerbiához közeli országokban dolgoznak mint Ausztria, Németország, Magyarország, Szlovénia. Ezeknek a személyeknek általában van érvényes szerbiai igazolványuk, állandó lakcímmel is rendelkeznek, gyakran a családjuk is az ország területén él, kizárólag megélhetési problémák miatt kényszerültek arra, hogy külföldre távozzanak.

Az egyszeri segélyre minden felnőtt állampolgár jogosult, akinek az intézkedés napjától van érvényes bejelentett szerbiai lakcíme és igazolványa. Mint az előző, százeurós segély esetén, jelentkezniük kell majd a segélypénz igénylésére az Uprava za trezor internetoldalán, illetve telefonon. Szükséges megadniuk a nevüket, személyi számukat (JMBG) és a bankszámlaszámjukat, amire a pénzt átutalhatja az állam. Azok a polgároknak, akiknek nincs bankszámlaszámjuk, nem kell aggódniuk, mert ilyen jellegű probléma esetén az állam külön bankszámlát nyit a számukra, ami csak erre a célra használható, az intézkedésprogram befejeztével pedig  megsemmisül. A jelentkezés április 28-án veszi kezdetét, a segély 60 eurós összértékét két alkalommal folyósítják, május folyamán 30 eurót, és novemberben is ugyanekkora összeget kaphatnak kézhez a polgárok.

A segélyre jogosultak lesznek azok is, akik évekig külföldön dolgoztak, de hazatértek és most külföldi ország folyósítja számukra a nyugdíjat. A nyugdíjas állampolgárok egyébként a 60 euró mellett további 50 euróra is jogosultak, amelyet szeptemberben kapnak meg. A Szerbiában élő mintegy 1,7 millió nyugdíjasnak, valamint a szociális támogatás 150 ezer felhasználójának nem lesz kötelező a jelentkezés, mivel az ő adataikat már tartalmazza a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap adatbázisa.