2024. április 19., péntek

COVID-kórházat terveznek Újvidéken

Öt hónapon belül megkezdődhet az építkezés

A székvárosban új COVID-kórházat terveznek építeni, amelynek befogadóképessége 400-500 fő lesz – jelentette be tegnap Miloš Vučević polgármester.

A Tanjug hírügynökségnek elmondta azt is, hogy jelenleg még nem tudni biztosan, hogy hol épül meg a COVID-kórház, több városi terület is „játékban” van. Vučević hangsúlyozta, hogy az új COVID-kórház Aleksandar Vučić államfő ötlete volt, és abban reménykedik, hogy a köztársasági kormány elfogadja ezt a kezdeményezést.

– Ez fantasztikus hír Újvidék és Vajdaság számára. Valóban nagyon elégedettek voltunk, amikor hallottuk a szerb államfő kijelentését. Elvárom a szerbiai kormánytól, hogy fogadja el ezt a kezdeményezést. A tervvel kapcsolatban már beszélgettem az államfővel, hamarosan pedig a kormányfővel is egyeztetek – mondta Újvidék polgármestere.

Az új COVID-kórház 400-500 férőhelyes lesz, és hasonló méretű, mint a kruševaci vagy a batajnicai COVID-létesítmény. – Az új COVID-kórház a pandémia végezetével az egészségügyi rendszerben marad, a terv szerint közkórházként működhet majd tovább. Ez mindenesetre nagyon jó hír, mert Újvidéknek nagy szüksége van egy új közkórházra – véli Vučević. Hozzátette: Folynak a megbeszélések és az egyeztetések az új kórház lehetséges helyszínéről, alaposan meg kell fontolni ezt a kérdést, mert komoly infrastruktúra szükséges egy kórház létesítéséhez és működtetéséhez.

Az új COVID-kórház a pandémia után közkórházként működhet majd tovább, ilyesmire a városnak már régóta égető szüksége van

Az új COVID-kórház a pandémia után közkórházként működhet majd tovább, ilyesmire a városnak már régóta égető szüksége van

– A szerbiai kormánynak azt a helyszínt ajánljuk majd, amelyet a városi területrendezési szakértők a legjobbnak vélnek egy ilyen fajta beruházáshoz, és ezek után gyors választ várunk Belgrádból – emelte ki a polgármester.

A terv szerint egy-két hónap alatt elvégezhetők a szükséges előkészületek, majd az ezt követő 4 vagy 5 hónapban kezdhetik el a kórház építését.

Vučević kifejtette, hogy azért jelölték ki Újvidéket az új COVID-kórház helyszínéül, mert ezzel lefedik Észak-Szerbiát, továbbá azért is, mert a tartományi székváros rendelkezik olyan szakkáderállománnyal, amely az új kórházban alkalmazható munkaerőként.