2024. március 19., kedd
ADA-PADÉ

Problémás a Padé és Ada közötti útszakasz

Csóka község területén közlekedésbiztonság szempontjából a legproblémásabb útszakasz a Padéról az adai hídhoz vezető, egyelőre be nem jegyzett útszakasz – állapították meg a minap a közúti közlekedést és az utakat koordináló községi tanács sürgősen összehívott ülésén. Elhangzott többek között az is, hogy ezen az útszakaszon rövid idő leforgása alatt hat bejelentett, súlyos közlekedési baleset történt. A csókaiak az ülésen azzal a javaslattal fordultak az illetékes közlekedési felügyelőséghez, hogy a kérdéses útszakaszon több közlekedési jelet helyezzenek el, hogy az arra járók számára minél áttekinthetőbbé tegyék az utat. Ugyanakkor sürgősségi alapon követelést intéznek a közlekedési minisztériumhoz, hogy irányelveket kapjanak a probléma mielőbbi megoldására.

A Dnevnikben megjelent írás szerint Stana Đember, Csóka polgármestere az összejövetelen elmondta, hogy az önkormányzatuk lépéseket tett a legkritikusabb forgalmi úton tapasztalt gondok megoldására, és megemlítette, hogy elkészült a projektumnak a tervdokumentációja, amely a Padéról Ada irányába kivezető út kiszélesítését, az Arankán átívelő régi híd mellett egy új híd felépítését, valamint a kérdéses útszakasz rendbetételét irányozza elő. A polgármester megállapította, hogy pont ezen az útszakaszon történnek leggyakrabban közlekedési balesetek, viszont ez idáig az önkormányzatnak meg volt kötve a keze a rendezetlen tulajdonjogi viszonyok miatt. A kérdéses utat ugyanis több mint egy évtizeddel ezelőtt építették, akkor, amikor Adánál a hidat is. A polgármester szerint kifejezetten forgalmas útról van szó, ezért nagyon jó, hogy a tanács összejövetelén két jó kezdeményezés is született. Az egyik, hogy ideiglenes közlekedési jelekkel látnák el az útszakaszt, a másik pedig, hogy felkérik az illetékes minisztériumot, biztosítson pénzt az Arankát átszelő új híd felépítésére.

A polgármester és Anid Isaković, a közúti közlekedést és az utakat koordináló községi tanács elnöke az ülésen hangsúlyozta, követelni fogják, hogy egy szakértői bizottság állapítsa meg az Arankát átszelő régi híd állapotát is.