2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Pénteken dönt a válságstáb

Predrag Kon: Megkérdőjeleződhet az egészségügyi szakértők további közreműködése

Predrag Kon epidemiológus valamelyest módosította keddi nyilatkozatát, ma a Prva Tv reggeli műsorában vendégeskedve azt mondta, hogy a vendéglátóhelyek legalább 7 napra történő bezárásának nincsen alternatívája, ennek a lépésnek a megtételét javasolja majd az egészségügyi válságstáb pénteken esedékes ülésén. A testület egészségügyi szakértő tagjai szerint a zárásnak legalább 2-3 hétig kellene tartania, ám tudják, hogy a gazdasági és az egészségügyi érdekek egyensúlyára kell törekedni, tette hozzá, megállapítván: elfogadhatatlan lenne, ha az országban a közeljövőben is a jelenlegiekhez hasonló enyhe járványügyi intézkedéseket alkalmaznák, hiszen a helyzet katasztrofális, elsősorban Belgrádban. Ha nem foganatosítják a megfelelő intézkedéseket, a járványgörbe ismét élesen felfelé fog ívelni – emelte ki Predrag Kon, majd közölte: „Amennyiben az arra felhatalmazottak nem rendelik el a kellőképpen szigorú korlátozásokat, megkérdőjeleződik az egészségügyi szakértők további közreműködése a válságstábban. Tudni kell, hogy miért is vagyunk a válságstábban. Értem én, hogy a kompromisszumot keresik, ám az orvostudomány nem ismeri a kompromisszumot, ezt próbáljuk megértetni a többi taggal."
Predrag Kon szavai szerint a helyzet rosszabb, mint novemberben volt, hiszen egyértelműen felismerhető az új vírusvariáns, illetve a tulajdonságai miatt bekövetkezett változás. Mint rámutatott, a kollektív immunitás szintje nem elegendő, de az is aggasztó, hogy növekszik az iskolákban a fertőzöttek száma, hiszen a vírus lassan elkezd az iskolákon belül terjedni.
Predrag Kon a következőképpen fogalmazott a szigorítással kapcsolatos hozzáállás tekintetében: „Folyamatosan a szigorúbb intézkedések foganatosítását kértük. Most elkezdték a rendkívüli állapotot emlegetni, s erre mindenki heves érzelmekkel reagál. A kijárási tilalomról egyelőre nem beszélünk, a rendkívüli állapot elrendelésétől pedig távol állunk, hiszen ez összetett folyamat – fogalmazott Predrag Kon.

Branko Ružić oktatási miniszter megcáfolta az epidemiológus megállapítását, hogy az oktatási intézményekben rohamosan romlik a járványhelyzet. Szavai szerint az iskolákon belül nem terjed a vírus. Az általános iskolásoknak a 0,6 százaléka fertőződött a koronavírus új típusával, a középiskolásoknak pedig kevesebb mint az egy százaléka – emelte ki a miniszter a B92 hírportál összeállítása szerint.

Oltásra várók Újvidéken (Diósi Árpád felvétele)

Oltásra várók Újvidéken (Diósi Árpád felvétele)

ÚJVIDÉK KÉSZÜL A KÓRHÁZ KIÉPÍTÉSÉRE
Egy nappal azután, hogy Aleksandar Vučić államfő kedden bejelentette, „megkéri a szerb kormányt, hogy vizsgálja felül egy új Covid-kórház megépítésének a lehetőségét Újvidék környékén", Miloš Vučević polgármester a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy még aznap megkezdték kidolgozni a terveket, azaz lajstromba vették azokat a helyeket, ahol megépülhetne a létesítmény. Az eddigi elképzelések szerint 400-500 ágyas létesítmény épülne – tette hozzá a polgármester, mondván, hogy ha véget ér a járvány, a Covid-kórház városi kórházzá avanzsálhatna, hiszen ezzel a székváros jelenleg sem rendelkezik.
Újvidék polgármestere reményének adott hangot, hogy nem lesz szükség elrendelni a rendkívüli állapotot, mert nem szeretné, ha megbénulna az élet a városban és az országban. Mint hozzátette, amennyiben a járványhelyzet annyira rosszabbodik, hogy nem lehet egyéb intézkedésekkel megfékezni a vírus terjedését, akkor bármi számításba jöhet. Miloš Vučević értékelése szerint a vakcináció már érezteti hatását, „hiszen mégsem ütött ki annyira hatalmas tűz". A tartományi székvárosban eddig több mint 80 ezer adagnyi vakcinát adtak be, a második védőoltást nagyjából 40 ezren kapták meg – magyarázta a polgármester, mondván, hogy a cél legalább 140 ezer, kétadagnyi védőoltással immunizált polgár.

ISMÉT AZ ÉLEN
Szerbia mostanra nemcsak a vakcináció tekintetében Európa éllovasa, hanem az újonnan fertőzöttek számának okán is ismét az elsők között van. Ezt erősítette meg Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának igazgatója a Politika napilapnak nyilatkozva. Szavai szerint a 100 ezer lakosra számított új esetszám tekintetében Szerbia a negyedik Európában. Marijan Ivanuša értékelése szerint végső ideje emlékeztetni a korlátozó és az óvintézkedések betartásának a fontosságára. Egyértelmű, hogy az emberek belefáradtak a korlátozásokba, ám amíg a vakcináció által nem alakul ki a kollektív immunitás, nem lehet mást tenni, mint fegyelmezettnek maradni – emelte ki, mondván, hogy a vakcináció sikeressége egyebek mellett a polgárok bizalmától, illetve a vakcina hatékonyságával és biztonságával kapcsolatos tájékoztatás minőségétől függ.

TOVÁBBRA IS 25 SZÁZALÉKOS POZITIVITÁS
A szerdai járványjelentés szerint egy nap alatt országszerte 16.175 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 4056-nak az eredménye volt pozitív (25 százalék). Hivatalosan 16 Covid-páciens hunyt el, 4491 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,95 százalék. A kórházakban 4072 Covid-pácienst gyógykezelnek, mesterséges lélegeztetésre 161-nek van szüksége.
Vajdaságban előző nap 859 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 245-öt. A tartományban 8319 aktív fertőzést tartanak nyilván, a székvárosban 2541-et. Hétfőn 36 helyi önkormányzatban minősítette rendkívülinek a járványhelyzetet a Vajdasági Közegészségügyi Intézet, kedden és tegnap 39-ben, míg 6-ban, egyebek mellett Magyarkanizsán és Titelen, kedvezőtlen a járványhelyzet.
Eddig országszerte 1.501.917 adagnyi védőoltást adtak be, két oltással 530.863 polgárt immunizáltak.