2024. április 19., péntek

Erős földrengés Görögországban

A mai nap folyamán kétszer, 11 és 15 órakor földrengés rázta meg Görögörszágot. A Richter-skála szerinti 6-os erősségű rengést Montenegróban és Koszovóban is érzékelték.

Az ekathimerini.com értesülései szerint nem sokkal az első rengés után egy 4,6-os erősségű rázta meg a térséget, majd később még kettő, egy 4,2-es és egy 4,9-es nagyságú.

Az epicentruma Thesszalonikitől 121 kilométerre délnyugatra, Larissa városa közelében volt, 10 kilométeres mélységben.

A legújabb információk szerint több épület megrongálódott, köztük iskolák is. Az epicentrumhoz közel eső Elasona lakossága a rengés érzékelésekor pánikszerűen az utcára sietett.

Egy idős férfit kellett kiszabadítani a romok alól, akire rádőlt egy ház fala.

Egy faluban, Damasiban is megrengtek az épületek, de szerencsére senki sem sérült meg súlyosan. Itt két iskola is megrongálódott. Az AFP hírügynökség értesülései szerint a pedagógusok sértetlenül vészelték át a rengést, és a gyerekeket is biztonságosan ki tudták vezetni az épületekből.

A görög hírügynökség beszámolójából az is kiderül, hogy számos földcsuszamlás is történt a térségben, és megannyi utat és még egy hidat is le kellett, hogy zárjanak a biztonságosabb közlekedés érdekében.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter már felajánlotta a segítségét a földrengés sújtotta Görögországnak.

Az anyagi károkról egyenlőre még nincs információ, ezért feltételezhető, hogy nem következett be komolyabb károsodás.