2024. március 28., csütörtök

Berlin harcba száll az orosz gázért

Az ,,európai szuverenitás” megsértése ellen lép fel a Merkel-kabinet

Tárgyalni szándékozik a német kormány az amerikai kormányzat képviselőivel az Északi Áramlat 2 gázvezeték projektum ellen bevezetett szankciók megszüntetéséről – áll abban az írásbeli válaszban, melyet képviselői kérdésre adott Angela Merkel kancellár kabinetje.

,,Amint az amerikai Szenátus megerősíti az összes funkcionárius megválasztását, és ők tisztségbe lépnek, ez is téma lesz a hivatalos tárgyalásokon” – olvasható a német kormány válaszában, melyet a Bundestag honlapján tettek közzé. A berlini vezetés megítélése szerint az Északi Áramlat 2 miatt bevezetett intézkedések az ,,európai szuverenitásba” való beavatkozásként értelmezhetők – idéz a német kormány szövegéből a Szputnyik hírportál. A Bundestagban nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy az USA szankciókkal sújtja a gázvezeték építését támogató német alapot, melyet Mecklenburg-Elő-Pomeránia föderális tartomány hatósága hozott létre.

Az Oroszországot Németországgal összekötő földgázvezeték építése először még 2019-ben akadt el, amikor az amerikai szankciók miatt az Allseas svájci cég a dániai Bornholm szigetnél beszüntette a csövek lefektetését. Az idén február végén már az volt a hír, hogy az amerikai kormány nyomására legalább 18 európai vállalat kivált az Északi Áramlat 2 földgázvezeték építésének projektjéből, vagy legalábbis ígéretet tett a kiválásra. Az Északi Áramlat 2 kiépítésével két új, évi 55 milliárd köbméter kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig vezet, mintegy 1200 kilométer hosszan. A már csaknem teljesen elkészült gázvezeték értéke 9,5 milliárd euró.

Nemcsak az Egyesült Államok, de Lengyelország és Ukrajna is ellenzi a vezeték megépítését, mert szerintük ezzel Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. Berlin a projekt megvalósításában közvetlen és biztonságos energiaforrást lát.