2024. március 28., csütörtök

Selaković: Az EU tagjává szeretnénk válni

Az Európai Unióba való csatlakozás továbbra is Szerbia kulcsfontosságú külpolitikai céljai között szerepel és az egész régiót a jövőben az EU részeként látja – jelentette ki Nikola Selaković, a szerb diplomácia vezetője a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában, írja az N1 hírportál.

Szavai szerint számos nehéz kérdést könnyebb lenne megoldani, ha Brüsszel nagyobb politikai akaratot és érdekeltséget mutatna a régió polgárainak jólétéért és integrációjáért.

A mai németországi látogatása alkalmával kijelentette, hogy Berlin támogatása nagy jelentőséggel bír Szerbia számára, különösen az Unióba való csatlakozás terén.

Szeretném kihasználni a lehetőséget, hogy német kollégámnak, Heiko Maasnak átadhassam, hogy mit értünk el Szerbiában, ami elképzelhetetlen lenne német támogatás nélkül. Készek vagyunk folytatni ezt az együttműködést, valamint a politikai párbeszédet is – tette hozzá a szerb külügyminiszter.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Szerbia minden sikertelenség ellenére továbbra is érdekelt e az EU-ba való csatlakozásra, azt felelte, hogy mindenképpen.

Minden reform, amelyet elkezdtünk az elmúlt években, csak ennek érdekében tettünk. Az európai kultúrához tartozunk. A Nyugat-Balkán első állama vagyunk, amely elfogadta az Európai Tanács új bővítési módszertanát – tette hozzá Selaković.

Elmondta, hogy a Szerbiában megvalósuló kínai beruházásokkal kapcsolatos kritikák olyan országokból érkeznek, amelyeknek kereskedelme Kínával több ezerszer magasabb.

Keressük a legjobb módokat, hogy miként tudnánk megfelelő körülményeket biztosítani a polgárainknak, hogy Szerbiában maradjanak, és fenn tudják tartani családjaikat. Ez semmi olyasmi, amely szembeállna az Európa felé való irányultságunkkal.

Szeretnénk az EU tagjává válni. Ezzel tisztában vannak a moszkvai és a pekingi kollégáink is – hangsúlyozta ki Selaković.