2024. március 29., péntek

Nem ultimátumot hozott, dátumért jött

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd esélyeiről tárgyal a szerb államvezetőséggel az uniós megbízott

Háromnapos pristinai látogatását követően szerda este Belgrádban tárgyalt Aleksandar Vučić államfővel Miroslav Lajčák, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel foglalkozó különmegbízottja. Pristinában is megbeszélést folytatott minden magas rangú tisztségviselővel és a nagyobb ellenzéki pártok vezetőivel is. Lajčák abbeli véleményének adott hangot, hogy nem fog évekig eltartani a dialógus folyamata, szerinte hónapokon belül rendezni lehet a kapcsolatokat.

Szerbiában két napig tartózkodik a különmegbízott, a dialógus folytatásának esélyeiről csütörtökön Ana Brnabić kormányfővel is tárgyal a bejelentés szerint. Ezt követően továbbutazik Podgoricába, ugyanis Montenegró is hivatalos látogatásra várja a szlovák diplomatát.
Korábban azt nyilatkozta, nem ultimátummal érkezik a szerb fővárosba, nem kell Belgrádnak tartania attól, hogy ismét szorosabbak az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok. Hozzátette azonban, Pristinában és Belgrádban is hallani szeretne egy dátumot: mikor folytatódnak a tárgyalások.