2024. április 19., péntek

A vajdaságiak 150.000 évet vesztettek az életükből a korai elhalálozások miatt

Statisztikai adatok szerint a pontos szám 152.494 év, melyet a korai elhalálozás okozott.

A számokat a Vajdasági Közegészségügyi Intézet szakemberei számították ki és rögzítették.

Mindezt arra használják fel, hogy kiderítsék mekkora a különbség a várható életkor és az idő előtti elhalálozás között. Egy személy korai halált halt, ha a 75. életéve előtt hunyt el, mivel Vajdaságban a nők várható életkora 77,9 év, míg a férfiaké 72 év. A tartományi adatok alacsonyabbnak mondhatóak nem csak az Európai Unió országaihoz, hanem még Belgrádhoz és Dél-Szerbiához képest is.

A tartományban minden ötödik személy már betöltötte a 65 születésnapját, az átlagéletkor pedig 43 év, ami a társadalom folyamatos elöregedését mutatja.

Vajdaságban 100 ezer lakos 8912 évet veszít a korai elhalálozás miatt. 

A halál leggyakoribb kiváltó okai a daganatok, keringési rendszeri betegségek, valamint különféle sérülések és mérgezések.

A vajdasági polgárok közül sokan krónikus betegségekben is szenvednek. Itt a legnagyobb egészségügyi problémát a szívbetegségek, a rosszindulatú daganatok, a krónikus légzőszervi megbetegedések, valamint az izom-csontrendszer problémái jelentik. A háziorvosok legtöbbször a magas vérnyomást diagnosztizálják a pácienseknél.

A tartományban 2019-ben 1.852.093 lakost számláltak, ami nagyjából 170 ezerrel kevesebb, mint a 2002-es népszámlálás idején. A születési arányok is kedvezőtlenek, a természetes szaporulat negatív értékeket mutat. Arra is fény derült, hogy a nők 29,8 évesen vállalják első gyermeküket.

Szakértők szerint a szűrőprogramokat rosszul hajtják végre, aminek következtében 2019-ben rekord mennyiségű HIV fertőzöttet regisztráltak, 22-őt, amely 60%-os emelkedést jelent a korábbi esztendőhöz viszonyítva.

Orvosok számának tekintetében csökkenő a tendencia. 2018 és 2019 között 500-zal csökkent a tartományi egészségügyben foglalkoztatottak száma. Számbelileg 75-tel kevesebb orvos, 66-tal kevesebb szakember és 30-cal kevesebb fogorvos látja el a helyiek egészségügyi problémáit.

Ami a közellátást illeti, a helyzet egyáltalán nem kedvező, különösen az ivóvíz esetében. A vajdasági polgárok jelentős része nem jut tiszta vízhez sem a csapokból, sem a kutakból.

A Vajdaság területén található közkutakból származó ivóvíz-mintáknak nem kevesebb, mint 46%-a bizonyult egészségtelennek.

Szakértők szerint erősíteni kell a higiéniás intézkedéseken a nyilvános helyeken, de az iskolákban is. Fontos, hogy ezek elegendő mennyiségű szappannal, WC-papírral és törölközővel rendelkezzenek. A szakértők a szülők bevonásának fontosságára is kitérnek, hiszen gyermekeik védelmének érdekében nem elhanyagolhatók a személyes higéniára vonatkozó ismeretek.