2024. április 25., csütörtök

Szerbia kiadta Darko Elezt Bosznia- Hercegovinának

Szerbia kiadta Darko Elezt Bosznia és Hercegovinának, miután a Fellebbviteli Bíróság február 23-án úgy döntött, hogy ezt lehetővé teszi a gyanúsított esetében, akit szervezett bűnözéssel vádolnak.

Elezt, aki testpáncélt viselt, a különleges antiterrorista egység (SAJ) kísérte a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre. A nova.rs portál információi szerint korábban lebetegedett, ez mégsem késleltette szarajevói repülőútját.

Az Avaz hírügynökség szerint Bosznia-Hercegovina fővárosának repülőterén már száz rendőr várakozik, akik majd biztosítják kiadatás problémamentes lefolyását. Elez ezután helikopterrel Szarajevóba repül.

A gyanúsított belgrádi letartóztatása óta, amely tavaly decemberben történt, kiadatási őrizetben van, miután kilenc év büntetést töltött le Szerbiában, mivel kábítószer kereskedelmet bonyolított le a két ország között. Tiltott tudatmódosítók illegális kereskedelmével, zsarolással és más bűnvádakkal gyanúsítják.

Darko Elez bosznia-hercegovinai és szerbiai állampolgársággal is rendelkezik, és az ottani ügyészség által kiadott végzés szerint két gyilkossággal és több gyilkossági kísérlettel vádolják mindkét ország területén.

Mindemellett a nemrégiben letartóztatott Veljko Belivuk egyik legfontosabb munkatársaként tartják számon.

A kiadott személy fővárosi letartóztatása után a bosznia-hercegovinai ügyészség bejelentette, hogy a kiadatását a ,,Baba’’ néven elhíresült ügy kapcsán kérik.