2024. április 23., kedd

A közúti balesetekben évente több mint százan halnak meg

A tavalyi évben a rendőrség 200 ezer esetben derítette fel, és intézkedett a nem bekötött biztonsági övek miatt – jelentette ki ma Vladimir Vida, a közlekedési rendőrség főnöke, írja a B92 hírportál.

Elmondása szerint a balesetekben meghaltak 60 százalékának nem volt bekapcsolva a biztonsági öve.

Hozzátette, hogy a közúti balesetekben évente több mint száz ember hal meg, és véleménye szerint többségük életben maradhatott volna, ha bekötötték volna magukat.

Kiemelte, hogy a közlekedésben résztvevők mintegy 85 százaléka használja az elülső üléseken lévő biztonsági öveket, viszont a hátsókon ez az arány mindössze 20 százalék körül mozog. Emellett a szülők 51,3 százaléka a gyermekeiket nem megfelelő módon szállítja a gépjárművekben.

Szükségesnek tartja az előírások betartását, és hogy az emberek felelősségteljesen viselkedjenek a közlekedésben, saját maguk érdekében és mások miatt is. Bejelentette, hogy a közlekedési rendőrség továbbra is fokozottan fogja ellenőrizni a biztonsági övek használatát.

Duško Pešić, a Biztonságos Közlekedés Ügynökség igazgatója elmondta, hogy a biztonsági öv a védelem alapeszköze és más rendszerek, mint a légpárna, csak az övvel együtt biztosítják hatékonyan a védelmet.

Elmondta, hogy megváltoztak az arányok és a gyermekek mintegy 60 százaléka utasként veszti életét a gépjárművekben, viszont ez korábban gyalogosként volt rájuk jellemző.

Kihangsúlyozta, hogy a szülők 62 százaléka használ gyerekülést a gépjárművében, viszont sokan nem megfelelően használják. Felhívta a szülők figyelmét, hogy az előírásoknak megfelelően használják a gyermeküléseket és később a biztonsági öveket is, mert ez az egyetlen módja, hogy a gyermekeiket biztonságban tudhassák.