2024. április 19., péntek

Újabb felmondások elé nézve

Atanacković: Sok munkaadó igényli a bértámogatást

Nagy az érdeklődés a munkaadók körében az államilag támogatott háromhavi fél minimálbér iránt – mondta Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkaadók Uniójának tiszteletbeli elnöke. A Beta hírportálnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az év első két hónapjában a tavalyinál is súlyosabb a helyzet az ország gazdaságában.

Atanacković hangsúlyozta, hogy a vállalatok által megvalósított forgalom folyamatosan csökken. A havi 16 ezer dináros támogatás segítség ugyan, ám közel sem elegendő ahhoz, hogy a vállalatok meg tudják tartani az alkalmazottaikat – adott hangot aggodalmának az elnök. Hozzátette: az egyre bizonytalanabb gazdasági helyzetben az idén sokkal többen maradhatnak munka nélkül, mint tavaly.

A munkaadók országos szervezetének elnöke túlzottan optimistának látja azokat az előrejelzéseket is, amelyek szerint a bruttó hazai termék hatszázalékos növekedést érhet el. Ehhez ugyanis az államnak jócskán el kell adósodnia – magyarázta Atanacković, aki szerint az is jó eredménynek számít, ha a tavalyi egyszázalékos veszteségen tud maradni az ország gazdasága. Egyes gazdasági ágazatoknak ugyanis még akkor is két-három évre lesz szükségük a pandémia következményeinek áthidalására, ha a járvány néhány hónapon belül lecsillapszik – tette hozzá.

Mint ismeretes, a havi 16 ezer dináros állami segélyt március 1-jétől minden alkalmazott után igényelhetik a munkaadók. A vállalkozók, illetve a kis- és középnagyságú cégek mellett a nagyvállalatok is részesülhetnek támogatásban, így a várakozások szerint 1,4 millió munkás részesülhet a szerb kormány újabb gazdaságélénkítő csomagjában.

Az államvezetés az intézkedéseket a munkahelyek megtartása érdekében foganatosítja: a kérelmezés feltétele ugyanis, hogy az utolsó kifizetést követő három hónap lejártáig az adott cég alkalmazottjainak legfeljebb 10 százaléka maradhat munka nélkül. Azok a vállalkozók és cégek, akik/amelyek nem tudják kifizetni a minimálbért meghaladó kereseteket, csökkenthetik az állam által garantált összegre – mondta Atanacković.