2024. április 20., szombat

Újvidéken meglepően kevesen szegik meg a járványügyi előírásokat

A kommunális felügyelők és a rendőrség a múlt hónapban mintegy nyolcezer ellenőrzést tartottak a munkaidő túllépése, valamint a különféle járványügyi előírások megszegésének gyanúja miatt. Az előírásokat megszegők száma azonban meglepően alacsony, csupán 40 százalékot tesz ki – írja a 021.rs hírportál.

Az adatokból az is kiderül, hogy az illetékesek a legtöbb feljelentést a nyitvatartási idő túllépése miatt hozták meg, valamint érdekes az az adat is, miszerint az összes ellenőrzés 10 százaléka február utolsó hétvégéjén volt, amikor érvénybe lépett a vendéglátók és az üzletközpontok rövidített munkaideje.

A városi önkormányzat tájékoztatása szerint a kommunális felügyelők egész pontosan 4826 ellenőrzést végeztek el, amelyből 588-at február 27-én és 28-án. Ennek során kiderült, hogy a vállalkozók betartották az előírásokat és feljelentést sem tettek ellenük.

A kommunális rendőrség ezzel szemben február folyamán 1742 alkalommal ellenőrizte a nyitvatartási idő betartását a vendéglátóipari létesítményekben, valamint a szerencsejáték-termekben. Tizenhét esetben állapították meg a nyitvatartási idő túllépését és ezért ugyanennyi feljelentést is tettek. Emellett 1196 ellenőrzést hajtottak végre a kereskedésekben is, ahol mindössze két esetben voltak kénytelenek feljelentést tenni a nyitvatartási idő túllépése miatt.

Az elmúlt hónapban az adatok szerint a kommunális rendőrség 397 esetben lépett közbe a házirend megszegése miatt, melynek során 21 feljelentést tettek. A kommunális rendőrök februárban három személy ellen tettek feljelentést, akik védőmaszk nélkül tartózkodtak az üzlethelyiségekben.