2024. április 24., szerda

Versvándor járta a Vajdaságot

Rendhagyó irodalom- és történelemóra résztvevői lehettek pénteken az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola, a Samu Mihály Általános Iskola, a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola és a Műszaki Iskola diákjai, akiknek Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor Radnóti Miklós versein keresztül mutatta be a költő utolsó heteinek történetét. A versvándor maga is végigjárta a Bortól Abdáig vezető 850 kilométeres erőltetett menetet.

– Két olyan embert ismerek a magyar irodalomból és költészetből, aki minden iskolai korosztályt – elsősorban a hetedikeseket, a nyolcadikosokat és a középiskolásokat – meg tud fogni: ez József Attila és Radnóti Miklós. Radnóti Miklós története, az az út, amit végigjárt, és mindaz, ami vele történt Bortól Abdáig, nem csak a magyar diákokat fogja meg. Ha ezt a történetet lefordítanánk szerbre, horvátra vagy japánra, akkor is megértené minden diák vagy felnőtt. Radnóti megrendítő története annyira egyetemes, hogy mindenkinek eljut a szívéhez – mondta el Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor.

Tóth Péter Lóránt az elmúlt héten Palicson, Szabadkán, Kishegyesen, Szenttamáson és Bácsfeketehegyen is járt. Körútját Topolyán zárta.
Rendhagyó irodalom- és történelemóra résztvevői lehettek a topolyai Mezőgazdasági Középiskola diákjai is. Tóth Péter Lóránt Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából gyalogos verszarándoklatra vállalkozott. A tragikus sorsú költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére Bortól (az egykori Heidenau láger helyszínétől) Abdáig menetelt. Az ismert versvándor mesélt a fiataloknak Radnóti és a többi munkaszolgálatos meghurcoltatásáról, hallhatták a legendás Bori notesz egyes verseit. Megosztotta a hallgatósággal a zarándokút során szerzett tapasztalatait is. Az előadás végén a tanulók kérdéseket tettek fel. Egyebek mellett azt firtatták, milyen célok vezérelték Pétert az út során, és milyen érzés volt azt végigjárva elérni a célt. Tóth Péter Lóránt elmondta egyebek mellett, hogy a sok támogató, őt útján elkísérő, Radnótira emlékező ember, gyerek, fiatal adott neki erőt az út során. Ennek köszönhetően a halottak útját élettel sikerült megtölteni.

Tóth Péter Lóránt Óbecsén

Tóth Péter Lóránt Óbecsén

Nyitókép: Tóth Péter Lóránt Óbecsén