2024. április 19., péntek

Többféle vakcina is elérhető

Szabadkán csaknem húszezren kapták meg valamely védőoltás első adagját

A szabadkai új városházán kialakított oltóponton továbbra is nagy ütemben folyik a tömeges immunizáció. Az oltóponton a védőoltásokat meghatározott menetrend szerint adják be a polgároknak. A menetrendet a Szabadkai Egészségházba érkezett védőoltások fajtája és mennyisége határozza meg. Eddig körülbelül húszezren vették fel a védőoltások valamelyikének első adagját, illetve csaknem hétezren már a második adagot is megkapták.

Tegnap mi is kilátogattunk az oltópontra, ahol ezúttal is több polgártársunk várakozott. Kérésünkre dr. Nikola Filipović, a délelőtti váltás koordinátora nyilatkozott az oltással kapcsolatban.

Dr. Nikola Filipović

Dr. Nikola Filipović

– A mai napon 8 és 13 óra között az AstraZeneca cég védőoltását kapják meg a páciensek. Körülbelül 290 személyt várunk. Hétfőn délelőtt szintén az AstraZeneca vakcináját kapták a páciensek. 13 és 15 óra között a Szputnyik V vakcina második adagját kapják meg azok, akik három héttel ezelőtt vették fel az első adagot. Emellett a Sinopharm vakcinájából is beadásra kerül néhány adag. A hétvégén csak szombaton dolgoztunk. Akkor csakúgy, mint a hét többi napján, két váltásban nyolc csapat teljesített szolgálatot. Szombaton a bejelentkezett polgárok nagy száma miatt az Eugen Kumičić utcában lévő rendelőben is dolgozott két csapatunk. A héten eddig kizárólag itt, az új városházán kialakított oltóponton történt a vakcináció, de amennyiben szükség lesz rá, újra megnyílik az említett rendelő is. Mindez elsősorban attól függ, hogy mennyi és milyen típusú vakcinát kapunk – fogalmazott Nikola Filipović.

Mint beszélgetőpartnerünktől megtudtuk, az elmúlt héten, mivel délelőttönként viszonylag kevés páciens volt bejelentve az oltópontokra, elkezdték a vakcinák beadását terepen is. A lehetőségek függvényében kettő vagy három csapat szállt ki a páciensek otthonába, és naponta körülbelül ötven páciens kapta meg a védőoltást.

Nikola Filipović elmondása szerint a páciensek között továbbra is sok az idős személy, de egyre többen vannak a fiatalabb generációk képviselői. Az elmúlt napokban az Astra Zeneca védőoltást egyetemisták is megkapták. Míg 3–4 héttel ezelőtt elsősorban az idősebbek, főleg a hatvanöt évnél idősebbek kapták meg a védőoltást, ma már a fiatalabbak is megjelennek, és az elkövetkező időszakban várhatóan még lejjebb fog menni az átlagéletkor.

A subotica.com hírportálnak adott hétfői nyilatkozatában Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatója elmondta, hogy az eddigiek során több mint 19 500 polgártársunk kapta meg a koronavírus elleni védőoltás első adagját, míg 6500-an már a második adagot is felvették. Az elmúlt hét folyamán 2100 szabadkai kapta meg valamely védőoltás első adagját.

Kedden is több százan kapták meg a koronavírus elleni védőoltást

Kedden is több százan kapták meg a koronavírus elleni védőoltást

– Rendkívül elégedettek vagyunk, de folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több polgártársunk kapja meg a védőoltást. Az érdeklődés hatalmas, sokan érdeklődnek és várják, hogy mikor kapják az értesítést arról, hogy jöhetnek felvenni a vakcinát – mondta az igazgató a subotica.com újságírójának.