2021. április 22., csütörtök

Akcióban a tűzoltók

Több bevetés is volt az elmúlt hetekben – Elmarad a bácskossuthfalvi önkéntes testület Kapocs Kupája

Az elmúlt időszakban két jelentősebb bevetése is volt a hivatásos egységekkel szorosan együttműködő Moravicai Önkéntes Tűzoltó-egyesületnek. Néhány nappal ezelőtt egy kigyulladt személyautóhoz riasztották a csapatot Bácskossuthfalván. Sajnos a gépkocsi tönkrement, de a mellette levő lakóházban csak kisebb anyagi kár keletkezett. Azelőtt pedig Cserepesnél meghibásodott egy biomasszát szállító kamion utánfutója, és a nagy mennyiségben kiömlő trágyát kellett lemosniuk a csúszóssá vált úttestről.

Nagy Simon, a MÖTE elnöke elmondta, hogy az idén is a „megszokott” statisztikák alapján alakultak a kéménytüzek Bácskossuthfalván és Pacséron.

– A kéménytüzek többségével általában december és január folyamán kell szembesülnünk, a két faluban hét-nyolc alkalommal kellett kivonulnunk ilyen esethez. A kéménytüzek természetesen a megfelelő karbantartással megelőzhetőek lennének. Az esetek többségében a régi típusú, fekvő, több füstelvezetőt a kéményhez irányító úgynevezett sípokban keletkeznek a tüzek, amikor a korom lángra kap. Ezeket a részeket kényelmi okok miatt sokszor nem tisztítják ki megfelelően, mivel meg kell bontani a téglát és a saralást, és vissza kell építeni. A kéménytüzek alkalmával igyekszünk minél kevesebb kárt tenni a házban, és ásóval megkeresni a felhevült gerenda végét, majd a parázsló részét a lehető legkevesebb víz használatával eloltani – mondta el a bácskossuthfalvi testület elnöke, aki hozzátette azt is, hogy ugyan a négy járműből álló gépparkjuk átlagéletkora több évtized, de a testület tagjai igyekeznek minél jobban karbantartani a bevetésre váró járműveket.

– Köztudottan az önkéntes testületek működési engedélyét az illetékes szervek több komoly feltételhez szabták. Testületünknél is már látogatást tettek a Belügyminisztérium vészhelyzeti részlegének illetékesei, akik a mi esetünkben is elsősorban az eszközbeli-műszaki, illetve a személyi feltételeket vizsgálták. Ezen a rostán sikeresen átestünk. Majd megvizsgálták a tagságunkhoz tartozók orvosi vizsgálatáról szóló bizonylatokat, amivel kapcsolatban szintén rendben volt minden. Ezek egyébként jelentős költséggel jártak, amit a községi önkormányzat támogatásának köszönhetően tudtuk teljesíteni. Hátravan még a negyedik feltétel, a tagjaink kiképzése, amit az illetékesek ígéreteivel összhangban még a tavasszal megejtenek. Ezen a népes csapatunkból csupán huszonhárman vesznek részt, aminek az az oka, hogy ennek a folyamatnak is komoly anyagi vonzata van. Szerencsére ebben az esetben is a csapatunk segítségére sietett az önkormányzat – nyilatkozta Nagy Simon, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy mi lesz az idei Kapocs Kupa sorsa.

A Moravicai Önkéntes Tűzoltó-egyesületnek, illetve a hivatásos testületnek is otthont adó laktanya
A Moravicai Önkéntes Tűzoltó-egyesületnek, illetve a hivatásos testületnek is otthont adó laktanya

– Sajnos a jelenlegi helyzet miatt ezúttal is le kell mondanunk az egyébként nagy népszerűségnek örvendő nemzetközi kupáról. Még azért reménykedünk, hogy ha a helyzet lecsillapodik, akkor a nyár végén, ősz elején megtarthatjuk, de a múlt évi eseményekből okulva erre kevés esély van – hangsúlyozta a parancsnok, aki hozzátette, hogy az egyébként több országban is fényes érmekkel, serlegekkel szereplő bácskossuthfalvi csapat múlt év februárjában remekelhetett legutóbb egy magyarországi versenyen, az azóta tervezett programokat rendre lefújták a járványügyi helyzet miatt. Nagy Simon hozzátette még, hogy a bácskossuthfalvi lánglovagokból álló versenycsapat heti rendszerességgel találkozik, barátkozik, nem mellékesen kellemes hangulatban edz, és már nagyon várják, hogy kipróbálhassák a felkészültségüket.