2021. április 20., kedd
BÁCSFEKETEHEGY

Elismerés a bácsfeketehegyi boroknak

A Fekete borászat borai díjakkal tértek haza egy tartományi szintű borversenyről

A bácsfeketehegyi Fekete borászat kiváló eredményekkel tért haza a tartományi szintű Tiszahegyesi Bornapok borversenyről. Különböző kategóriákban a bácsfeketehegyi borászatnak háromfajta bora vett részt, és mindhárom díjat nyert. Fekete Andor, a borászat vezetője elmondta lapunknak, hogy már régóta részt vesznek különféle borversenyeken. Ily módon bizonyosságot nyernek arról, hogy amit csinálnak, azt jól csinálják, illetve reklámértékkel bír a vásárolók felé.

– Az idén a tavalyi évjáratokat vittük el megmérettetni, három kategóriában: fehér, vörös és rozé. Fehér kategóriában egy olaszrizlinggel neveztünk, a rozé kategóriában egy kékfrankos rozéval, illetve a vörösnél a merlot-t küldtük. A boraink nagyon jó eredményeket értek el, a rozénk aranyérmet hozott haza, a merlot pedig ezüstérmes lett. Igaz, látunk benne még potenciálit, hiszen elég fiatal vörösborról beszélünk, amely az elkövetkező fél évben fog kiteljesedni. Bízunk benne, hogy egyszer ez is aranyérmet fog nekünk szerezni. A fehérbor kategóriában az olaszrizlingünk bronzérmet nyert – számolt be Fekete, majd arról is szólt, hogy ezek a szép eredmények azért is születhettek, mert a tavalyi év nagyon kedvezett a szőlőtermésnek.

Fekete Andor a tavalyi szüreten (Fotó: Lakatos János)
Fekete Andor a tavalyi szüreten (Fotó: Lakatos János)

– A tavalyi kimagasló év volt a szőlőtermés, illetve a bor szempontjából. A vegetáció alatt végig le tudtuk védeni, így egészséges termést takarítottunk be. A hosszú, meleg ősznek köszönhetően tökéletesen be tudott érni, és szerintem minden borász álma az, hogy ilyen alapanyaggal tudjon dolgozni – mondta el a borász.

A borversenyen sok kritériumnak kellett, hogy eleget tegyenek a Fekete borászat borai, ugyanis számos szemszögből vizsgálták meg őket – tudtuk meg Feketétől.

– Az első szempont a megjelenés: a bor tisztaságát és a színét veszik figyelembe. A következő az illat, amikor megnézik, hogy mennyire intenzív, és mennyire tiszták az illatok. A végső próba természetesen a kóstolás, amikor több paramétert figyelembe véve kategorizálják a borokat. Nézik az íz intenzitását, hogy milyen hosszan marad meg a bor íze a szájban, valamint ezek összességét, hogy mennyire harmonizál az íz- és az illatvilág. A teljes összkép határozza meg, hogy milyen eredményt tud elérni a bor – számolt be a borász, majd arról is szólt, hogy pincészetük borai a verseny bírái szerint kimagaslóan teljesítettek a kategóriájukban, főként a rozé. Egyedül az a gond, hogy kevés lehetőség van az idén, ahol megmérettethetik boraikat – véli Fekete.

– Már a szőlő feldolgozása után, amikor befejeződött az erjedés, és először meg tudtuk kóstolni, akkor tisztában voltunk vele, hogy kiváló rozé készült. Az alapanyag nagyon megfelelt neki. Viszont az idén nagyon kevés borversenyt szerveztek, így kevés helyre tudtuk elvinni a borainkat. Temerinben minden évben ott szoktunk lenni, de a járványhelyzet miatt az idén elmaradt ez a verseny, és a magyarországi versenyekre sem tudunk eljutni. Ha lesz még borverseny az idén, akkor azon részt fogunk venni, és megméretettjük a borainkat. A teljes kínálatunkból most három fajtát küldtünk be, de vannak a pincék mélyén még olyan borok, amelyek várják, hogy eljöjjön az ő pillanatuk is – fogalmazott Fekete, majd arról is szólt, hogy pincészetük kínálatában jelenleg hétfajta bor van.