2024. április 18., csütörtök

Izgatottak a Van Gogh-gyűjtők

A Montmartre-i utcakép című festmény kikiáltási ára akár 8 millió euró is lehet

Először mutatják majd be a nagyközönség előtt Vincent Van Gogh Montmartre-i utcakép című festményét. Ez világpremiernek számít, hisz a festmény 1920 óta ugyanazon francia család magángyűjteményében volt. A Sotheby aukciós ház csapata március 25-én videós árverésre bocsátja ezt a remekművet Párizsban, New Yorkban, Hongkongban és Londonban. A kikiáltási becsült árát 5 és 8 millió euró között tervezik, és nagyon valószínűnek tartják, hogy az árverés „nagy érdeklődést vált ki magánszemélyek, Van Gogh-gyűjtők részéről, akik a világ minden táján vannak, és feltehetően az intézmények is érdeklődést mutatnak majd" – jelentette ki az AFP-nek (Agence France-Presse Franciaország Sajtóügynöksége – francia nemzeti hírügynökség) Aurélie Vandevoorde, a Sotheby Impresszionisták és Modern Művészetek osztályának az igazgatója.

A festmény története

A holland művész 1887 tavaszán kétéves párizsi útja során festette meg a malmot – Moulin de la Galette (más néven Moulin Debray-t) egyikét Párizs 18. kerületében a Montmartre dombon. A remekmű olaj a vásznon technikával készült. Azon kívül, hogy ez a festmény egy mostanra kultikussá vált párizsi helyszínt ábrázol, művészeti szempontból is fordulópontot jelent: az expresszionizmus kezdeti vonása látható itt, amely a színek használatával kezdődik és melynek célja létrehozni a benyomást, miközben túlszárnyalja a valóságot, mintegy túlmutat rajta. „Nagyon érdekes kortörténetet nyújt a Montmartre-on zajló életről, a 19. század végi világáról, mivel felfedezhetünk egy korhű, falusias Montmartre-ot, azt a kort tárja elénk, amikor a Moulin de la Galette-t készítő különféle malmok a párizsiak körében közkedvelt mulatókká, szórakozóhelyekké váltak” – tette hozzá Aurélie Vandevoorde.

Egy kis emlékeztető: 2017-ben a New York-i Christie's-ben Van Gogh 1889-ben festett Szántóföld paraszttal remekműve „jelképes” 81 millió dollárért talált gazdára az árverésen. Vajon mennyiért kel majd el a „Montmartre-i utcakép” című festmény? Becslések szerint Paul Gauguin tahiti korszakából Párizsban legutóbb árverésre bocsátott, és közel 10 millió euróért értékesített festménye áránál biztosan többet kínálnak majd érte márciusban a gyűjtők.