2024. április 24., szerda

Apokalipszis most (kutyákkal)!

Megnyílt Mladen Stojanović festőművész kiállítása Újvidéken

Ki ne szeretné a kutyákat? Aranyosak, hűségesek és Mladen Stojanović kiállítása alapján pedig még egy apokalipszis-közeli állapotot is túlélnének. Amikor először belépünk a Vajdasági Képzőművészek Egyesületeinek Szövetsége galériájában látható A kihalás tudatában – reakció a túlélési ösztön felébresztéséért című kiállításra, ezek az állatok köszönnek vissza a legtöbbször a falakról. A kutyák a legtöbb képen olyanok, mintha csak egy elit kutyás magazinból vágták volna ki a fotójuk: pózolnak kiegyensúlyozottan, kihúzva állnak vagy ülnek a körülöttük összeomló világ romjain. Ez a kép egy igen erős kontrasztot tár elénk, amely során mintha két párhuzamos világ csúszott volna egymásba, de érdemes közelebbről is szemügyre venni ezeket a világokat. Az egyik egy látszólagos normalitást tükröz, a másik pedig egy torzított, oda nem illő résszel töri meg az egységet.

Az alapvetően fekete-fehér alkotásokat a színek, mint toxinok törik meg, amelyek újraalkotják a képek egészét. Ezek a színek van, hogy külső tényezőként jelennek meg a képen, hol atomrobbanás, hol színes kristályok formájában, vagy éppen a kutyákra tetovált popkulturális utalásokként, ezek általában az emberi tevékenység által létrehozott hatások, legyen az akár állatkísérlet végeredménye, a mindennapi szennyezésé vagy egy esetleges háborúé. Van viszont, hogy a szó szoros értelmében belső jegyként mutatkoznak meg a színek, például a kibelezett kutyák esetében, amikor még a pedigrés állatban is felébred a túlélési ösztön és megkóstolja a társát, igaz ezt még mindig „kultúrállatként” teszi.

A képek az állatok kihasználását is igyekeznek bemutatni, így például, mint a sokszor reklámfelületként kezelt kis kedvencek életét, a tenyésztéssel kapcsolatos problémákat, valamint a keverékek (amikre ezeken a képeken jobban illene a korcs szó) és tenyészállatok közt húzódó képzeletbeli határvonalat is, ami által egyes fajtákat „értékesebbnek” ítélnek meg.

A kiállítás foglalkozik a kihalt fajok kutatásával is. Ezen fajok nem feltétlenül az emberi tevékenység miatt pusztultak ki, viszont sok esetben kihatással volt rájuk az emberi tevékenység.

A kiállítás március 12-ig tekinthető meg Újvidéken a Vajdasági Képzőművészek Egyesületeinek Szövetsége (SULUV) galériájában.