2024. április 16., kedd

Online javítás klasszikus tesztírással

A nyolcadikosok próba kisérettségijére március végén kerül sor

A nyolcadikosok már március elején megkezdik az előkészületeket a kisérettségi próbatesztjeire. Ezekre e hó végén, 26-án és 27-én kerül sor. Dragana Stanojević, az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézet munkatársa a Szerbiai RTV reggeli műsorában elmondta, hogy a próbateszt lényege, hogy a diákok a vizsgázás folyamatával is próbára tegyék tudásukat. Mint kiemelte, a kisérettségi feladatgyűjteményei január vége óta megvásárolhatók. Egy-egy kiadvány 450 feladatot tartalmaz, amelyek az előző évekhez hasonlóan alap-, közép- és haladó szint szerint vannak csoportosítva. Mint hozzátette, a feladatokat készítő csapatok a járványhelyzetet is figyelembe vették, konzultáltak a tanárokkal azzal kapcsolatban, hogy milyen témákat dolgoztak fel a diákokkal. Dragana Stanojević azt is elmondta, hogy az idén a kisérettségi tesztjeit online fogják átnézni. A folyamat újdonsága a digitalizáció. A nyolcadikosok az idén még a klasszikus módon fogják megírni a teszteket, vagyis papír és ceruza segítségével. A jövőben előirányozzák a teljes folyamat digitalizálását, tehát valószínű, hogy néhány év múlva a tanulók online fogják kitölteni a záróvizsga tesztjeit. Dragana Stanojević elmondta, a teszteket egy helyre fogják szállítani, ahol beszkennelik őket. A tanárok online fogják átnézni a feladatokat. Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy például egy niši és egy jagodinai tanár fogja javítani ugyanannak a diáknak a tesztjét, hogy elkerüljék a csalást és a visszaéléseket. Amennyiben különbséget fedeznek fel a két javítás között, a szupervizornak is át kell néznie a tesztet. Az idén a középiskolákba való iratkozás is online fog megvalósulni, de a tanulóknak arra is lesz lehetőségük, hogy személyesen is felkeressék az oktatási intézményeket.

Módosul a tankönyvtörvény

Branko Ružić oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy jövőre új tankönyvek készülnek történelemből, földrajzból, valamint szerb nyelvből és irodalomból. A tárcavezető kiemelte, hogy a nemzeti identitást meghatározó tantárgyak, vagyis a történelem, a földrajz és az anyanyelv esetében az állami tankönyvkiadónak kell elkészítenie az általános és középiskolásoknak szóló tankönyveket. Szerinte ez bevett gyakorlatnak számít az Európai Unió országaiban.

A témával kapcsolatban Branko Ružić Aleksandar Vučić államfővel tárgyalt. Két törtvénymódosításról döntöttek, ezek közül az egyik a tankönyvekről szóló törvény lesz. Az oktatásügyi minisztérium és a szerb kormány azért hozta meg ezt a döntést, hogy a törvénymódosításnak köszönhetően kizárólag az állami tulajdonban levő Tankönyvkiadó Intézet gondozásában jelenhessenek meg a történelem, a földrajz, valamint a szerb nyelv és irodalom tankönyvek.