2021. április 22., csütörtök

A Pfizer második adagja után egy héttel már biztonságban lennénk?

Mikor alakul ki a szervezet immunválasza a különféle védőoltások felvétele után?

A koronavírus elleni védőoltások különfélék és különböző idő alatt építik az immunválaszt. Dr. Radan Stojanović, a klinikai farmakológia professzora, a Nova.rs hírportálnak nyilatkozva sorba vette a vírus elleni védőoltásokat az immunválasszal kapcsolatban.

A Pfizer-védőoltásról tudni lehet, hogy a leggyorsabban váltja ki az immunválaszt.

– A klinikia vizsgálatok kimutatták, hogy az emberek, akik ezt a fajta védőoltást vették fel, kevesebb eséllyel betegednek meg a vírustól, mint azok, akik placebót kaptak. A kísérletek során a vizsgált személyeket ellenőrzik és ez alapján kiderült, hogy már az első dózis felvételét követő 14 nap után kialakul egy bizonyos szintű védelem, vagyis kevesebb ember fertőződik meg a vírustól, mint aki más típusú vakcinát kapott – magyarázta a professzor.

A tudósok a kutatásban résztvevőket a második dózist követően is vizsgálták, amelyből kiderült, hogy hét nap után már a teljes immunitás is kialakul. A Pfizer cég kutatásainak eredményeit előkelő egészségügyi szakfolyóiratokban is közölték.

Dr. Stojanović elmondása szerint a kínai Sinopharm-védőoltással kapcsolatban számos kérdés vetődik fel, ugyanis az eddigi kutatásoknak csupán első és második szakaszának eredményeit tették közzé, míg a harmadik szakaszról jelenleg is folyik az adatok összegyűjtése.

– Az arab emirátusokban közzétett tájékoztatások szerint a kínai védőoltás 76 százalékos hatékonysággal rendelkezik, de úgy tűnik, hogy az immunitás valamennyivel később jelentezik a többi vakcinához viszonyítva. Annyit tudunk, hogy csupán a Sinopharm-vakcinát felvett személyek 18 százalékánál alakult ki immunválasz a hetedik napon. A második dózist követő hetedik napon észrevehető az antitestek számának növekedése, de még nem tudni, hogy pontosan mikor is alakul ki a teljes immunitás. Feltételezések szerint ez 40 nappal az első adagot követően alakul ki – mondta dr. Stojanović.

A nemrégiben érkezett AstraZeneca-védőoltással kapcsolatban számos megválaszolatlan kérdés áll fenn, ezért nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy pontosan mennyi idő után alakul ki a teljes immunitás.

– Elkezdték a védőoltás két dózisa közti idő meghosszabbítását, ezért azt mondták, hogy négy hétnek kell eltelnie, hogy a vakcina kifejthesse hatását. Ez az idő hamarosan nyolc hétre növekedett, most pedig már azt állítják, hogy tizenkét hét szükséges a két adag felvétele között a teljes immunitás megszerzéséhez. Emellett még sok mást sem tudunk róla, például a hatékonyságát, amely alacsonyabb a többinél, állítólag 78 százalék körüli, de még ez is kérdéses – hangsúlyozta ki a szakember.

Véleménye szerint minden rendelkezésre álló védőoltás elfogadható hatékonyságú, mert példának okáért a náthaláz elleni vakcina esetében ez az arány csupán 50 százalékos.