2024. április 18., csütörtök

Versenyfutás az idővel

Országos tisztifőorvos: Az oltással a fő cél megakadályozni a súlyos, szövődményes eseteket

„Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
György István szavai szerint Magyarország már a harmadik helyen áll az európai uniós oltási ranglistán azzal, hogy az első oltást több mint 721 ezren, a másodikat 252 847-en kapták meg. „Emellett ugyanakkor a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, rohamosan nő az aktív fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek száma, sem az első, sem a második hullám nem produkált ilyen rohamosan növekvő számokat" – fogalmazott.
Az államtitkár rámutatott, ezért is döntött az oltási munkacsoport az oltási stratégia március 1-jei módosításáról. A cél, hogy húsvét tájára – a húsvéti ünnepnapokat figyelembe véve április 11-ikére – lehetőleg minden regisztrált megkapja az első oltást, a lakosság minél szélesebb rétege szerezzen védettséget.
Azt mondta, a leghatékonyabb az lenne, ha egyszerre mindenkit be lehetne oltani, aki kérte, de erre nincs lehetőség, mert a vakcinaszállítmányok lassan és csöpögtetve érkezek, kevés jön a nyugati oltóanyagokból. Megjegyezte, a kormány ezért is tárgyalt az orosz és a kínai vakcina beszerzéséről.
György István hangoztatta, mivel minden vakcina biztonságos, a gyorsan rendelkezésre álló oltóanyag az, amely életet menthet.
Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy „eltolták" a Pfizer- és az AstraZeneca-vakcina második oltását. Előbbinél a 21 nap helyett 35 nap, utóbbinál 4 hét helyett 12 hét különbséggel adják be a második adagot, felgyorsítva az első oltások beadási ütemét.
György István jelezte, 529 ezer koronavírus elleni védőoltást adnak be a következő, szerdától szerdáig tartó oltási héten, ennyi idő alatt ekkora mennyiségre még nem volt példa Magyarországon.
A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a fertőzöttek kórházba kerülését. Erre valamennyi védőoltás képes – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón. Kifejtette, óriási tempóban halad előre Európában és Magyarországon is a járvány; új tapasztalat, hogy a tünetek kezdetét követő néhány órán belül lehet nagyon súlyos a betegség lefolyása és kerülhet kórházba a beteg.
„Ebbe nem kell belenyugodni, itt van a vakcina, amellyel a súlyos, szövődményes és végzetes eseteket meg lehet előzni" – hangsúlyozta.
Hozzátette, azt is tapasztalják, hogy a súlyos lefolyású esetek gyorsabban válnak végzetessé. Ezért az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb átoltottságot sikerüljön elérni. A következő napokban Magyarországon is felgyorsul az oltások beadásának üteme – mondta az országos tisztifőorvos.
Közölte, az elmúlt nap 2764 új fertőzöttet regisztráltak, 130 beteg meghalt. A legfiatalabb elhunyt egy 16 éves fiatal, akinek súlyos alapbetegsége volt – ismertette.
Müller Cecília azt mondta, nemcsak az esetszámok emelkednek, hanem több a súlyos szövődménnyel járó megbetegedés. Kórházban 6071 embert ápolnak, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.
Kitért arra, hogy a járvány harmadik hullámának gyorsuló felfutását nagy valószínűséggel a vírus brit mutációja okozza, és már öt esetben kimutatták a dél-afrikai variációt is Magyarországon.
Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy több figyelemre méltó tudományos értekezés vagy oltási tapasztalat jelenik meg a beoltottakkal kapcsolatban, ezt a magyar szakemberek felhasználják az oltási tervben. Idézte a brit közegészségügyi szolgálat jelentését, amely szerint az AstraZeneca első dózisának beadását követően 14 nappal mérhető a szervezetben az ellenanyagszint, amely fokozatosan emelkedik és a 35. nap után a vakcina hatékonysága eléri a 73 százalékot.
Egy másik információ szerint az AstraZeneca-vakcinánál a 80 év feletti korosztályban a beadást követő 3.–4. héten 80 százalék feletti hatékonyságot mértek, és azt, hogy megelőzi a súlyos megbetegedést. A Pfizerről megállapították, hogy szintén a 80 év feletti korosztályban már az első vakcina 83 százalékkal csökkentette a halálozások számát.