2024. április 25., csütörtök

Vučić: Erősebbek leszünk, ha közös a hangunk Brüsszel és a világ felé!

A védőoltások adományozása nemcsak a vakcinák, hanem az egymás iránti bizalom miatt is fontos – jelentette ki ma Szarajevóban Aleksandar Vučić elnök, jelenti a szerbiai RTV.

A Bosznia-Hercegovinának adományozott védőoltások átadását követően megtartott sajtótájékoztatón Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia tízezer AstraZeneca-vakcinát biztosított, amellyel ugyanennyi embert lehet majd beoltani, mivel a második adagot tizenkét héttel később adják be.

Boldog vagyok, ha ezzel életeket mentünk, ez pedig fontos – emelte ki Vučić elnök.

Elmondása szerint Bosznia-Hercegovina bármilyen védőoltást kérhet Szerbiától, amelyet a polgárai szeretnének, mivel az ország a Moderna vakcináit is megrendelte, ezzel pedig már ötfajta védőoltás közül lehet válogatni.

Hozzátette, hogy az elnökség tagjaival folytatott tárgyalások során javaslatot tett egy csúcstalálkozó megtartására a két ország vezetői között Belgrádban, az adminisztratív hatalom minden szintjén.

Ez legyen a legnagyobb csúcstalálkozó, amit idáig összehoztunk, a nyitottság bizalmával és hogy lássuk a lehetőségeket, valamint nyissuk szélesre a határokat a két ország között, hogy a kamionok gyorsabban haladhassanak. Ezzel nagyobb kereskedelmi forgalmunk lesz, és emelni bírjuk a polgáraink fizetését és nyugdíját is – jelentette ki az elnök.

Kiemelte, hogy ez nemcsak a védőoltások kérdése, hanem az egymás iránti bizalomé is.

Ne éljünk úgy, hogy a másik háta mögött beszélünk, mert egymásért és egymás mellett élünk, nincs is közelebbi a számunkra. Most is, amikor a nagyobbaktól vártunk segítséget, csak egymásra számíthattunk. Szerbiában nem lehetünk boldogok, ha a szarajevói, a bijeljinai, vagy a banjalukai emberek nem azok, mi ezt jól megértjük – hangoztatta Vučić.

Próbáljunk meg egy hangon beszélni, erősebbek vagyunk, ha közös a hangunk Brüsszel és a világ felé, hogyha együtt mutatunk rá a problémákra – mondta az elnök.

Szavai szerint az EU-tól egy védőoltás sem érkezett, de más területeken sem nyújtott segítséget.

Semmi probléma, van szomszédunk, barátunk, ő fog nekünk segíteni. Amikor házat építetek, akkor sem fog senki jönni egy harmadik faluból segíteni, hanem csak a szomszéd. Azt hangsúlyozom, hogy mi balkáni népek tudunk saját magunkon segíteni. Amikor megértjük, hogy erősek vagyunk, akkor gyorsabban tudunk együtt haladni, ha összedolgozunk, és ha bizalmat építünk ki egymás felé. Ez lesz Szerbia politikája – hangsúlyozta ki Vučić.