2024. április 18., csütörtök

Emeletes vonatok a hazai síneken?

Heti rendszerességgel érkeznek a hivatalos és félhivatalos információk az épülő és újuló szerbiai vasúti hálózatról. A közbeszerzési pályázat a szerelvények beszerzésére március 15-én zárul, ennek ellenére már szivárognak ki információk arra vonatkozólag, milyen típusú vagonokban utazhatnak majd a polgárok. A Večernje novosti napilap nem hivatalos értesülései szerint a Belgád–Újvidék gyorsvasúton legvalószínűbb, hogy a svájci Stadler Rail által gyártott vonatok közlekednek a közeljövőben. A három szerelvény előreláthatólag október folyamán érkezik meg Szerbiába, s az ígéretek szerint év végétől már használhatják is az utasok. A jelenlegi információk szerint a Stadler gyorsvonatok 200 kilométer per óra sebességgel fognak közlekedni, a két város közötti utazás nem vesz igénybe többet 27 percnél, az utasok pedig két szinten élvezhetik a szolgáltatást.

A napilap információja szerint azok a vonattípusok érkeznek az országba, amelyek Ausztriában is közlekednek a Bécs–Salzburg vonalon. A szerelvények a szerb zászló színeit viselik majd, 150 méter hosszúak lesznek, két szinten 500 férőhelyesek. Az emeletes vonatok elektromos működtetésű tolóajtóval lesznek felszerelve, mozgáskorlátozottak számára kialakított WC-vel, wifi helyfoglalási rendszerrel, hang és vizuális értesítőeszközökkel. A további két szerelvényre kiírt közbeszerzési pályázat határideje december 31-én jár le.

A Szerbián északi irányban áthaladó Belgrád–Budapest gyorsvasút három szakasza közül az első részt Belgrádtól Ópazováig (Stara Pazova) a kínai CRSC cég építi, amelynek a következő hónapokban meg kell kezdenie a munkát az Újvidék és Szabadka közötti szakaszon is. Az Ópazova és Újvidék közötti 40,4 kilométer hosszúságú középső rész megépítésével az orosz RZD and International LLC vállalat van megbízva. A Szerbián át vezető gyorsvasút teljes hossza 182,3 kilométer lesz. A Belgrád–Újvidék szakasz kiépítésének költsége 850 millió dollár.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök szombati kijelentése szerint a Belgrád–Újvidék távon az egyirányú vonatjegy ára 1000 dinár lesz.