2024. április 19., péntek

Várják a kúlai projektumokat és programokat

Szakállas Zsolt: Több lehetőség is nyitva áll az intézmények és civil szervezetek előtt

Munkalátogatáson járt Kúlán Szakállas Zsolt, tartományi kormányfő-helyettes és oktatásügyi titkár. A rangos vendéget először Damjan Miljanić, Kúla község polgármestere fogadta, azt követően pedig Valka Károly polgármester-helyettessel megtekintették a Szent György-plébániatemplomot, az épületet körülvevő, nemrégiben felújított kerítést, valamint a folyamatban lévő belső megvilágítási munkálatokat. A látogatás következő állomása a helyi Petőfi Brigád Általános Iskola volt, ahol a vendégeket Pozsár Csaba, az intézmény igazgatója fogadta.
A látogatás házigazdája, Valka Károly az iskolában tartott megbeszéléseket követően elmondta, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság vezetője minden évben meglátogatja a községet, ami az itt élő nemzeti kisebbségek számára különösen fontos, hiszen a Petőfi Brigád iskola a környéken az egyetlen olyan iskola, ahol az oktatás a szerb és a magyar mellett ruszin és ukrán nyelven is folyik. Kiemelte, az elmúlt öt évben a község területén mintegy 30 millió dinárnyi befektetés valósult meg az oktatás terén: − Az elmúlt időszakban a tartományi kormánynak köszönhetően jelentős beruházások történtek az iskolában, megoldódott a vizesblokkok problémája, a nyílászárók cseréje, továbbá belső megfigyelőrendszert és okostáblát kapott az intézmény. Innen a Népkör Magyar Művelődési Központba látogatunk, ahol a magyar kormány támogatásával az elmúlt négy évben mintegy 10 millió dinár értékben valósultak meg fejlesztések, és ahol tavaly átadtuk rendeltetésének az újonnan kiépített tetőteret – mondta Valka Károly. Hozzátette, a kúlaiak nagy ünnepre, Szent György-napra készülődnek, és szeretnék megszervezni a Szent György római katolikus templom 250. évfordulójának a megünneplését, ami tavaly a járvány miatt elmaradt.

Látogatás a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában: Pozsár Csaba (balról), Valka Károly (középen) és Szakállas Zsolt (jobbról) – Paraczky László felvétele

Látogatás a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában: Pozsár Csaba (balról), Valka Károly (középen) és Szakállas Zsolt (jobbról) – Paraczky László felvétele


− Nagyon fontos számunkra, hogy a helyiekkel megismerkedjünk a terepen is. Mivel a titkárság eléggé szerteágazó hatáskörrel rendelkezik, az oktatástól kezdve a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesülésén át a közigazgatásig, fontosnak tartjuk, hogy ott legyünk a számunkra hatványozottan fontos, elsősorban magyar nyelvű intézményekben. Ami az iskolát illeti, jól fel van szerelve és jó állapotban van, viszont egyes fejlesztésekre továbbra is szükség van, és ezeket a dolgokat szerettük volna egyeztetni. Mindez pedig azért fontos, mert jelenleg a tartományban több pályázat van nyitva, melyek révén segíteni tudjuk az oktatási intézmények fejlődését. Itt elsősorban az infrastrukturális beruházásokra gondolok, de különböző projektumokat és programokat is támogatunk. Ezenkívül más pályázataink is vannak, két vonalon is, amelyek elsősorban a civil szférára vonatkoznak, és ide várjuk Kúla községből is a pályázatokat. Fontos elmondani, hogy az eddigi tapasztalataink szerint nagyon jó az együttműködés az összes intézmény között, az iskolától kezdve az önkormányzatig, és úgy gondolom, hogy a művelődési egyesületek is kiveszik részüket az itteni közösség életéből. Ezt továbbra is így kell csinálni, mivel csakis így lehetnek eredmények. Az elmúlt időszakban is igyekeztünk támogatni a kúlai intézményeket, és ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatni fogjuk – mondta a látogatást követően Szakállas Zsolt.