2024. április 25., csütörtök

Ünnepelt Tiszakálmánfalva

A Covid–19 járványügyi helyzet betartásának függvényében Tiszakálmánfalva megünnepelte alapításának 137. évfordulóját

A szigorú járványügyi korlátozások mellett is sikerült nyélbe ütni szombaton a hagyományos falunapi ünnepséget Tiszakálmánfalván. Az ünneplés mindegyik, megszokott elemét beiktatták a műsorba, mégis teljes mértékben eleget tettek az előírásoknak, ami részben a kellemes időjárásnak is köszönhető.


A falusiak összetartozását erősítő újdonsággal rukkoltak ki a szervezők, megtartották az első kisüsti-pálinkaversenyt, amelyen 43 pálinkaminta került elbírálásra: alma, körte, birsalma, szilva, cseresznye, meggy, ringló, sárgabarack, őszibarack, szőlő, vegyes gyümölcs, valamint eper, bodza és sárgadinnye. A bírák elégedetten ítéltek 12 arany, 12 ezüst és 13 bronz minősítést a pálinkák készítőinek. Tiszakálmánfalva testvértelepüléséről, Baksról is érkezett pálinkaminta, így lélekben együtt ünnepelhettek, ha már a zárlat miatt nem látogathatták meg egymást.
Tavaly a katolikus kör épülete előtti füves részen néhány beteg, korhadt vadgesztenyefa biztonsági okok miatt el lett távolítva. Helyükre tegnapelőtt új facsemeték kerültek. Az új vadgesztenyefákat Magyar Zsolt plébános és a tiszakálmánfalvi Magyarok Nagyasszonya templom pasztorális tanácsának tagjai, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének tisztségviselői és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület képviselői ültették el.

Az ünnepség folytatásában a VMSZ városi szervezetének képviselői, valamint a tiszakálmánfalvi helyi közösség képviselői és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület képviselői megkoszorúzták Tisza Kálmán emléktábláját. Az emlékezés virágait elhelyezték az I. világháborúban elesett tiszakálmánfalviak emlékére állított Turulszobornál is, akárcsak a második világháború áldozatainak emelt szobor előtt.
Ünnepi misét is bemutattak a Magyarok Nagyasszonya katolikus templomban, ezen az egybegyűltek közös imát mondtak Magyar Zsolt atyával a tiszakálmánfalvi lakosokért. A mise után a körben rövid művelődési programmal várták a szervezők az érdeklődőket.