2024. március 28., csütörtök

Megsárgultak a búzaföldek Bánátban

Szokatlan képet mutatnak a napokban a bánáti búzaföldek: zöld helyett sárga színűek. Pedig egészen február elejéig még szépen zöldültek. A változást a február 12-e és 17-e közötti erős fagyok okozták, amikor a hőmérő higanyszála Bánátban –12 Celsius-fokot is mutatott. A fagykár lelassította a növényzet fejlődését, de a gazdák és a szakemberek abban bíznak, hogy a kenyérgabona a következő tíz nap alatt kiheveri a károsodást. Azt is remélik, hogy újabb, hosszantartó fagyok már nem lesznek.

– Amikor bekövetkezett az alacsony hőmérsékleti időszak februárban, kiderült, hogy a növényzet a kelleténél több tartalékot használt már el, viszont nem volt még eléggé felkészült az alacsony hőmérsékletre. A föld feletti tömeg nedvességgel volt teli és fagykár érte növényzet föld feletti részét. A legnagyobb kár a legfejlettebb, legbokrosabb parcellákat érte. Azokon ugyanis nagyobb a leveles rész.

A határban szinte nincsen olyan parcella, amelyet nem ért fagykár. De szerencsére csak a növényzet föld feletti része fagyott meg és a földben marad bokorzatot nem érte károsodás. Ez nagyon fontos, mert a növény nem fagyott ki. A jelenlegi hőmérséklet kedvező, és 7–10 napon belül remélhetőleg a bánáti búza- és árpaföldek újra kizöldülnek – hallottuk Zorica Rajačićtól, a Nagybecskereki Mezőgazdasági Szakszolgálat szakemberétől.
Megkárosodott a búza a tordai határban is, ahol az idén több száz hektáron termesztenek kalászos növényeket.
– Nem volt semmi hótakarónk. A növények védtelenek voltak, viszont a fejlettségi szintjük az elvártnál magasabb volt. A túlfejlettségnek köszönhetően érzékenyebbek voltak az alacsony hőmérsékletre. Ez vissza fogja őket vetni biztosan 2–3 hétre, ezt a levélmasszát ugyanis a búzának újra kell növeszteni. Ez tápanyagot meg időt is igényel. Azt, hogy ez milyen kedvezőtlen hatással lesz a terméshozamra, most még nagyon nehéz megállapítani – mondja Dvorák Ede, a Tordai Földműves Szövetkezet igazgatója.
Közép-Bánátban 53 ezer hektáron vetettek búzát, és mintegy négyezer hektáron van őszi árpa. Ezek az utóbbi években megszokott területek.