2024. április 18., csütörtök
Mercedes a csúcson és a mélyben

Mercedes a csúcson és a mélyben

Bár a tervezettnél később, de Szaúd-Arábiában egy dupla futammal megkezdődött a Formula–E hetedik szezonja, az első, amely már megkapta a világbajnoki rangot az FIA-tól. A csapatok többsége új technikával érkezett a Rijád melletti pályára a fejlesztések közelgő befagyasztása miatt, az első jelek pedig azt sugallták, hogy az elektromos szériában második idényét kezdő Mercedes itt is beletalált.

Holland versenyzőjük, Nyck de Vries pénteken megnyerte az időmérőt, majd a futamon sem adta ki kezéből a vezetést, és az FE-ben jelentősnek mondható négy másodperces előnnyel megszerezte első győzelmét a szintén Mercedes-technikát használó Venturival nagyokat előző Edoardo Mortara előtt. Ennyi elég is volt a vészharangok kongatásához, egyes riválisok már amiatt aggódtak, hogy a Mercedes a Formula–1 után ebben a sorozatban is uralomra tör.

A Formula–E szabályrendszere miatt azonban itt szinte lehetetlen tartósan dominálni, a második, szombati versenynapon pedig egy egészen váratlan dolog vissza is vetette a német csapat autóit: a szabadedzésen Mortara autója fékhiba miatt egyenesen a falba száguldott, a probléma okának felkutatásáig pedig a versenybírók nem is engedték pályára hajtani a Mercedes hajtáslánccal rendelkező gépeket, így kihagyták az időmérőt. A futamon ugyan már ott lehettek a rajtrács végén, így azonban ott már nem ők voltak a főszereplők, hanem a Viginnel pole-t szerző Robin Frijns, aki több előzést is hozó csatába bonyolódott tavalyi csapattársával, Sam Birddel. A győzelem végül Birdé lett, aki már új csapatával, a Jaguarral töltött első hétvégéjén visszatért a dobogó tetejére. A futamot azonban a hétvége második nagy balesete miatt pár perccel a tervezett előtt leintették, még mielőtt a címvédő Antonio Felix da Costa is csatlakozni tudott volna a harcba az élen: Alex Lynn egy ütközés után fejtetőre állt a Mahindrával, de a hétvégét szerencsére mindenki épségben átvészelte.

A megpróbáltatások ezzel még nem is értek véget a mezőny számára, hiszen a szombat este Jemenből Szaúd-Arábiát célzó rakétatámadások miatt Rijád felett légzárat rendeltek el, megnehezítve a személyzet hazajutását…

A világbajnokság állása, pilóták: 1. De Vries 32 pont, 2. Bird 25, 3. Frijns 22, 4. Mortara 18, 5. Da Costa 15 stb.

Csapatok: 1. Jaguar 40 pont, 2. Mercedes 36, 3. Virgin 22, 4. Penske 22, 5. Audi 19 stb.