2024. április 20., szombat

Moszkva: az ENSZ sürgetése az ügy kivizsgálására sarkallhatja Berlint

,,Bízunk benne, hogy a különjelentés elkészítőinek felhívása nyomán Berlin felhagy a titkos anyagok rejtegetésével a nemzetközi közösség elől, valamint azzal, hogy kitörli a felfedezett anyagok képletét e jelentésekből’’ - mondta.

,,Lehet, hogy a különleges jelentéstevők mai bejelentései arra indítják majd a partnereket, hogy véget vessenek a dezinformációs kampánynak és hozzáfogjanak a közös munkához, amelynek nyilvánosan és törvényes alapon kell folynia’’ - tette hozzá.

Zaharova arra reagált, hogy az ENSZ emberi jogi szakértői hétfőn nemzetközi vizsgálatot sürgettek Alekszej Navalnij megmérgezése ügyében. Az állították, hogy az eddigi bizonyítékok alapján ,,nagyon valószínű’’ orosz kormányzati politikusok érintettsége az ügyben.

Agnes Callamard bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott ENSZ-jelentéstevő és Irene Khan, a szólás- és véleményszabadság ügyének szakértője szerint Navalnij esete beleillik az orosz kormányzatot bírálók ellen Oroszországban és másutt végrehajtott merényletek és merényletkísérletek trendjébe, amelyek ,,baljós figyelmeztetésként’’ szolgálnak a másként gondolkodók elhallgattatására.

Az orosz külügyi szóvivő állítása szerint az ENSZ-jelentéstevők és Moszkva óhaja ebben az ügyben egybeesik. Emlékeztetett rá, hogy Oroszország előbb kérte, majd követelte a német féltől azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a Navalnij vegyi fegyverrel való megmérgeztetésére vonatkozó verzióját.

Hangsúlyozta: elfogadhatatlan lenne, hogy megismétlődjön ,,a Szkripal-ügy körüli brit csalás’’, vagy a ,,nyugati hírszerző szolgálatok és a Fehér Sisakosok által megrendezett’’ szíriai vegyifegyver-támadássorozat.

Navalnijt augusztus 20-án Omszkban vitték kórházba, miután rosszul lett a repülőgépen. A politikust Omszkból Berlinbe szállították át gyógykezelésre, ahol a német kormány szeptember 2-án azt a bejelentést tette, hogy Navalnijt egy, a ,,Novicsok’’-méregcsaládhoz tartozó szerrel próbálták megölni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezzel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy Navalnij szervezetében nem volt méreg, mielőtt Berlinbe szállították, és kifejezte Oroszország készségét a Németországgal való sokoldalú együttműködésre.