2021. április 19., hétfő

19 éves a Zimonyi Klinikai-kórházi Központ legfiatalabb betege

Dragoš Stojanović, a Zimonyi Klinikai Központ igazgatója az RTS kérésére elmondta, hogy a központban 293 beteget ápolnak, akik naponta 3 tonna oxigént használnak el a lélegeztetőgépeken keresztül.

Hozzátette, hogy a 293 közül 50-en intenzív ellátásban részesülnek, 20-at intubálnak, 27-en nem invazív lélegeztetést kapnak, és 10-en pedig megnövelt oxigénmennyiségre szorulnak.

Az igazgató elmondta, hogy újra annyi betegük van, mint a tavalyi év legrosszabb pillanatában.

Hozzátette, hogy a kórházi felvételi ambulancia nagy nyomás alatt áll, ugyanis naponta körülbelül 200 beteg érkezik hozzájuk. Elmondása szerint a járvány kezdete óta mintegy 15.000 beteg ment át a kórházi felvételi ambulancián, hozzávetőlegesen 50–60.000 vizsgálatot végeztek, és közel 7000-en kerültek kórházba.

Stojanović szerint a mostani páciensek súlyosabbak, mint a korábbiak, és akik hozzájuk érkeznek, hamar intenzív kezelésre szorulnak. Hozzátette még, hogy két korosztály tagjaiból van a legtöbb: a 20-tól 40 évesekből, valamint a 60-tól 80 évesekből.

,,A legfiatalabb páciensünk 19-, a legidősebb pedig 93 éves’’- mondta az igazgató.

A doktor elmondta, hogy tud olyan esetekről, amikor valaki a két dózis felvétele között fertőződött meg, azért mert túlságosan elengedte magát. Ezért is hangoztatja azt, hogy továbbra is tartsák be az intézkedéseket, főként azért, mert a vakcinát felvett egyén másokat még megfertőzhet.

Dragoš Stojanović végül a büszkeséggel nyilatkozott az egészségügyi dolgozókról, ugyanis több ezer ember életét mentették meg az utóbbi időben.