2024. április 25., csütörtök

Napirenden a kijárási tilalom kérdése

Zoran Gojković: A legnagyobb problémát a magánlakásokban szervezett összejövetelek jelentik

A köztársasági egészségügyi válságstáb egészségügyi szakértő tagjai szerint a járványhelyzet súlyossága megköveteli, hogy ismét elrendeljék a kijárási tilalmat, azaz azon az állásponton vannak, hogy egyedül ez az intézkedés járulhatna hozzá az esetszám 7–10 napon belüli csökkentéséhez – erősítette meg Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a testület ülése után, és hozzátette, a válságstáb 1-2 napon belül ismét összeül, hogy körbejárja ezt a kérdést.
A kijárási tilalom kapcsán azonban számos érv és ellenérv merül fel, egyebek mellett az egészségügyi rendszerrel, a gazdasággal, valamint az emberek mentális egészségével összefüggésben, s ezeket mind meg kell vitatni – tette hozzá a tisztségviselő. Zoran Gojković kifejtette, orvosként egyetért kollégáival abban, hogy az egészségügyi rendszerre nehezedő teher mind nagyobb és kibírhatatlanabb, az egészségügyi dolgozók erejük végén vannak, ám nem ő az, aki ennek az intézkedésnek az elrendeléséről dönt.
Ha folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma, a vakcináció eddigi sikeres folyamata is veszélybe kerül, hiszen sokan lesznek azok, akik nem kaphatják meg a védőoltást – mutatott rá Zoran Gojković.

Fotó: Beta

Fotó: Beta


– Bezárhatunk mi minden létesítményt, ha az emberek folyamatosan lehetőséget találnak arra, hogy megszegjék a korlátozásokat. Ha nem mehetnek a vendéglátóhelyekre, akkor a lakásokban gyülekeznek. A rendkívüli állapot és a kijárási tilalom elrendelése nélkül lehetetlen korlátozni az ezekhez hasonló összejöveteleket. Az egészségügyi szakértők szerint járványügyi szempontból a nyitvatartás néhány órás rövidítése mit sem ér. Ismétlem, ezt a rendkívül összetett kérdést a döntéshozás több szintjén is meg kell vitatni – taglalta Zoran Gojković.
A hétvégén országszerte illegális összejövetelek miatt 44 létesítményt kellett kiüríteni. Ez is szemlélteti, hogy mennyien próbálták megkerülni a korlátozásokat – emelte ki Zoran Gojković, majd megismételte, hogy a járványhelyzet kizárólag a polgárok magatartásától függ.

BULIZTAK A FŐVÁROSBAN
A Belgrádi Kommunális Milícia közlése szerint péntek estétől vasárnap estig 850 létesítményben ellenőrizték a járvány elleni korlátozások betartását. Szombaton és vasárnap 17 bevásárlóközpontba látogattak el – 4-ben szegték meg a nyitvatartási korlátozást. Nenad Lakićnak, az említett a belgrádi felügyelőségi szerv munkatársának elmondása szerint ezen a hétvégén kétszer vagy háromszor több bejelentést jegyeztek csendháborítás okán – ezek lakásokhoz voltak köthetők. Hat létesítményt – 2 vendéglátóhelyet és négy, buli megtartásának céljából kibérelt helyiséget – voltak kénytelenek kiüríteni, tette hozzá a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva.
A főváros vonatkozásában Goran Vesić alpolgármester is értékelte a hétvégi járványügyi korlátozásokat, kifejtvén: „A korlátozások értelmetlenek, hiszen a rövidebb munkaidő miatt a létesítményekben többen tartózkodtak egyidejűleg, mint egyébként. Azt is megfigyeltük, hogy mivel nem tölthették idejüket közhelyeken, sokan magánlakásokban szerveztek tömeges összejövetelt." Az alpolgármester szerint a kommunális milícia több tíz „koronabulit" számolt fel.
A hétvégén országszerte 12 ezer létesítményben ellenőrizték a korlátozások betartását, az illetékes szervek 9,6 millió dinár értékben 367 pénzbírság-fizetési meghagyást állítottak ki.

EDDIG 293 EZER ADAG SZPUTNYIK V
Vasárnap késő este újabb 100 ezer adag érkezett a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinából – ezúttal a második oltásra előirányzott –, a küldeményt Aleksandar Vučić államfő és Alekszandr Bocan-Harcsenko, Oroszország szerbiai nagykövete várta a belgrádi repülőtéren. Ezzel 2,62 millió adagra növekedett az eddig az országba érkezett vakcina mennyisége – közölte az államfő, mondván, hogy ez 1,31 millió polgár teljes immunizációjára elegendő – „valójában 1,4 millió polgárt is számolni lehetne, mivel az AstraZeneca védőoltásának a második adagját az elsőt követően 12 héttel később kapják meg a polgárok". Az elnök szavai szerint a kínai védőoltásból érkezett legtöbb – néhány napon belül újabb szállítmány esedékes –, második helyen a Szputnyik V áll – 293 ezer adag –, harmadikon pedig, 170 ezer adaggal, a Pfizer–BioNTech vakcina. Mint arra Aleksandar Vučić rámutatott, Szerbia eddig a felnőtt lakosság 25-26 százalékának biztosított védőoltást.
Az orosz védőoltás szerbiai gyártásának tekintetében Aleksandar Vučić kifejtette, hogy nagy kihívásról van szó. Mint hozzátette, reméli, hogy a gyártás első fázisa, azaz a kész oltóanyag ampullákba töltése, csomagolása és szállítása júniusban megkezdődik, és azután kezdenek összpontosítani az önálló gyártásra, ami év végéig megkezdődhet. Szerbiának 20 millió adagra lenne kapacitása, azzal, hogy 14-15 milliót a térség országaival osztana meg – emelte ki az államfő.
Alekszandr Bocan-Harcsenko elégedettségének adott hangot, hogy a koronavírus elleni küzdelem tekintetében aláírt szerződések, illetve tervek az elképzelések szerint valósulnak meg. Hozzátette, hogy Oroszország a továbbiakban is rendszeresen ellátja Szerbiát a Szputnyik V oltóanyaggal, és megerősítette, hogy országa a gyártás megkezdése tekintetében is mindenben Szerbia segítségére lesz.

3469 ÚJ FERTŐZÉS – 16 ELHUNYT
A vasárnap és a hétfő között eltelt 24 órában országszerte 13.286 koronavírustesztet végeztek el, ebből 3469-nek az eredménye volt pozitív (26,11 százalék). A vizsgált 24 órában hivatalosan 16 Covid-páciens hunyt el, 4459 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,96 százalék. A kórházakban országszerte 3977 Covid-pácienst gyógykezelnek, mesterséges lélegeztetésre 164-nek van szüksége.
Vajdaságban előző nap 408 új fertőzést jegyeztek, 204-et Újvidéken. Az aktív fertőzések száma a tartományban 8689, Újvidéken 2761, a többi településen viszont 1000 alatt van.
A hétfő reggeli adatok értelmében addig 1.436.682 adagnyi védőoltással immunizáltak az országban, a vakcina második adagját 511.999 polgár kapta meg. Tegnap 58.500 adagnyi érkezett a Pfizer–BioNTech vakcinájából. A koronavírus elleni védőoltásokhoz kapcsolódóan megerősítették, hogy Aleksandar Vučić kedden AstraZeneca védőoltást ad át Szarajevóban – egyes sajtóértesülések szerint 10 ezer adagnyit adományoz a szomszédos Bosznia-Hercegovinának.