2024. április 24., szerda

Jön a teljes lezárás?

Az elkövetkező néhány nap során fogja meghozni a végleges döntést az országos Válságstáb arról, milyen intézkedéseket hoznak meg a járvány elleni küzdelem újabb lépéseként – jelentette ki Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a stáb mai ülését követően.

Mint mondta, a Válságstáb egészségügyi részlege azt javasolta a teljes stábnak, hogy egy hetes teljes lezárásra kerüljön sor, ami az élelmiszerüzleteken és gyógyszertárakon kívül minden mást érintene, hiszen ez lenne a leghatékonyabb döntés a fertőzés terjedésének megállítása érdekében.

– A kontaktusok számának csökkenése szempontjából a rendkívüli helyzet és a kijárási tilalom jelentené a legtöbbet – magyarázta a titkár, hozzátéve, 7–10 napos lezárásról lehet szó.

Gojković szerint a döntés meghozatalakor a másik fontos szempont az ország gazdasági életének működése.

A titkár kifejtette, az egészségügyi szakemberek véleménye szerint a vendéglátóipari egységek és más helyek részleges bezárása járványügyi szempontból nem elégséges, a valós eredmény eléréséhez szükség lenne a teljes bezárásra.

A stáb egészségügyi szakembereinek véleménye egybecseng több kórházi vezetőnek, például a niši Klinikai Központ igazgatóhelyettesének álláspontjával.