2024. április 25., csütörtök

Az oroszok nem kérnek a védőoltásukból

Oroszországban egyre inkább növekszik azoknak a száma, akik nem szeretnék felvenni a Szputnyik V védőoltást – derült ki egy felmérésből, amelyet a független Levada központ tett közzé, írja az N1 hírportál.

A vakcina felvételére tavaly augusztusban a megkérdezettek 38 százaléka pozitív választ adott, addig most februárban az arányuk 30 százalékra zsugorodott. A Szputnyik V védőoltás ellenzőinek aránya ugyanakkor augusztustól februárig valamennyivel több mint 55 százalékról 62 százalékra ugrott.

A Levada központ tájékoztatása szerint a megkérdezettek többsége, vagyis mintegy 37 százalékuk, a nem kívánatos mellékhatásoktól való félelem miatt nem venné fel a védőoltást, 23 százalékuk a vakcina hatásának teljes kivizsgálásának szükségességét tartják fontosnak, míg 16 százalékuk szerint nem szükséges az immunizáció.

A felmérés azt is kimutatta, hogy idáig a teljes lakosság mintegy négy százaléka vette fel a védőoltást és 38 százalékuk készen áll felvenni a Szputnyik V vakcinát.

A kérdőív eredményei szerint az oroszok 64 százaléka szerint a koronavírus mesterségesen lett előállítva és a biológiai hadviselés részét képezi. A lakosság csupán 23 százaléka gondolja úgy, hogy a vírus természetes eredetű.

A felmérést február 18-a és 24-e között végezték el, a statisztikai hibaarány pedig 3,4 százaléktól is kevesebb, jelentette a Levada központ.