2024. április 25., csütörtök

Nő az ápoltak száma a Vajdasági Klinikai Központban

Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok Szerbiába

Vasárnap este újabb szállítmány érkezett Szerbiába a Szputnyik V vakcinából, Aleksandar Vučić államfő jelen volt az Oroszországból érkező gép landolásánál. Ahogyan azt előzőleg bejelentették, 100 000 oltóanyag érkezett a belgrádi reptérre, majd később újabb 58 500 adagot tartalmazó Pfizer-BioNTech védőoltást is kap Szerbia, március 5-én, pénteken pedig várható fél millió kínai Sinopharm védőoltás leszállítása.
Szerbiában az elmúlt 24 órában 3210 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 15 személy hunyt el a koronavírus szövődményeinek következtében.
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 órában a tartomány területén 535 új koronavírus-fertőzést jegyeztek, míg tegnap 622 esetet jelentettek. Újvidéken regisztrálták a legtöbb fertőzöttet ezúttal is, 169-et a szombati 188-cal szemben.
Vasárnapra virradóra az átlagosnál nagyobb számú koronavírus-fertőzöttet vettek fel a Vajdasági Klinikai Központba (VKK), emellett az Infektológiai Osztály rendelőjében megvizsgált páciensek száma is növekvő tendenciát mutat. A VKK tegnapi közleménye szerint mintegy 10 százalékkal több beteget vettek fel, mint az elmúlt napokban. A szombati adatok szerint 146 beteget ápolnak a kórházban, 8-an szorulnak mesterséges lélegeztetésre, míg egy nappal ezelőtt 131 páciensük volt, akik közül 10-en mesterséges lélegeztetésen voltak. Ugyanakkor sok páciens szorul oxigénpótlásra.
A tartományban 8423 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, Újvidéken 2614-et, a többi községben 1000 alatt van az aktív fertőzöttek száma.
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet továbbra is rendkívülinek ítéli meg a koronavírus-helyzetet a tartomány 36 községében, 9-ben pedig a helyzetet kedvezőtlen kategóriába sorolják: Apatinban, Titelen, Belcsényben, Begaszentgyörgyön, Bácson, Magyarkanizsán, Topolyán, Ürögön és Hódságon.
Ana Brnabić kormányfő vasárnap kijelentette, egyetért Aleksandar Vučič államfővel a COVID-útlevelekkel kapcsolatban.
– Egyetértek az államfővel, a COVID-útlevelek minden európai értékrenddel ellentétesek. Én támogatom a koronavírus elleni oltásokat, nagy szükség van rá, de szerintem minden embernek jogában áll dönteni arról, hogy felveszi-e az vakcinát, vagy sem. Ha bevezetik a COVID-útlevelet, azzal diszkriminálnánk azokat az embereket, akik valami oknál fogva nem vehetik fel az oltást. Nem vártam ilyen döntést az Európai Uniótól, de remélem, ez nem végleges. Mi felkészültünk – véli Brnabić.
A kormányfő kifejezte reményét, hogy a hétvégén bevezetett intézkedések eredményesek lesznek, és nem lesz szükség újabb szigorításokra, de ehhez arra van szükség, hogy mindenki betartsa a járványügyi előírásokat.
– Remélem, hogy a szigorított intézkedések eredménnyel járnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy csak akkor kezdi mindenki komolyan venni az intézkedéseket, amikor elkezdenek rohamosan nőni a fertőzöttségi mutatók. Hiszek abban, hogy a polgárok fegyelmezettek lesznek a következő napokban, és betartják a járványügyi előírásokat – mondta Brnabić Račán, ahol meglátogatta a Naš med üzemet.
Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár tegnap kijelentette, egyetlen egy járványügyi intézkedéstől sem lehet az elvárni, hogy 24 vagy 48 órán belül eredményt hozzon.
– A legújabb fertőzöttségi mutatókat elemezve azt mondhatom, van ok az aggodalomra. Hétvégén általában kevesebben járnak tesztelésre, ezért csak később érkeznek majd az eredmények, a jövő héten várhatóan tovább növekszik a fertőzöttek száma. Nem várhatunk azonnal eredményeket azoktól az intézkedésektől, amelyek 48 órája léptek hatályba. Remélem, hogy a köztársasági válságtörzs ülésén is ezt a logikát követik majd az egészségügyi szakemberek és a politikusok – mondta az egészségügyi államtitkár.
Ana Banko járványügyi szakember elmondta, egyelőre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a koronavírus továbbra is nagy ütemben terjedjen, mint annak, hogy kollektív immunitás alakuljon ki az oltási folyamat első hónapjaiban. Hozzátette: egyelőre súlyos a járványügyi helyzet, a hétvégére bevezetett szigorításokat pedig azért vezették be, hogy megfékezzék a koronavírus rohamos terjedését.
Banko kifejtette, a koronavírus továbbra is nagyon gyorsan terjed, sokan fertőződnek meg, de sajnos kevesen vették még fel az oltást világszerte.
– Egyelőre keveset tudunk arról, mekkora a fertőzés és a megbetegedés veszélye az első és a második oltás felvétele között, de az egészségügyi szakemberek folyamatosan vizsgálják a legújabb mutatókat – magyarázta Banko.
A köztársasági válságtörzs ma 15 órakor ülésezik, a szakemberek és a politikusok megvitatják a legújabb intézkedések eredményeit, és döntést hoznak az újabb lépésekről. Abban az esetben, ha a hétvégi szigorítások nem hoznak eredményt, még szigorúbb intézkedéseket helyeztek kilátásba.
Az egymillió lakosra jutó újraoltások arányát tekintve Szerbia minden más európai országot megelőzött, világszinten pedig a negyedik helyen áll – közölte a szerb kormány a legfrissebb oltási adatok alapján.