2024. március 29., péntek

Több mint háromszáz magánszemélyt és szervezetet jelöltek idén a békedíjra

 A tájékoztatás szerint 234 magánszemélyt és 95 szervezetet jelöltek.

,,Ez a valaha regisztrált harmadik legmagasabb szám’’ - mondta Olav Njoelstad a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az eddigi rekordot a 2016-os év jelenti, akkor 376 jelölés érkezett.

,,Azt tükrözi, hogy nagy a nemzetközi érdeklődés a Nobel-békedíj iránt, ahogy valószínűleg a rendezetlen konfliktusok, háborúk és emberi jogi problémák magas számát is’’ - fogalmazott.

A Nobel-bizottság nem hozhatja nyilvánosságra a jelöltek nevét, kizárólag azok, akik felterjesztették őket, például parlamenti képviselők vagy korábbi díjazottak.

Biztosan az idei jelöltek között van már Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a koronavírus elleni vakcinák igazságos globális elosztását szolgáló COVAX program, ahogyan felterjesztették a Riporterek Határok Nélkül, illetve a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű jogvédő szervezetet, Donald Trump volt amerikai elnököt és vejét, Jared Kushnert, továbbá a fehérorosz ellenzék egyes tagjait és Greta Thunberg svéd klímaaktivistát is.

Az öttagú bizottság pénteken ül össze először, tagjai nagyjából havonta egyszer fognak tanácskozni a győztes októberi bejelentéséig.

A díj 10 millió svéd koronával (335 millió forinttal) és egy aranyéremmel jár, amelyet december 10-én, a kitüntetést megalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adnak át.