2024. április 20., szombat

Folytatódhat a pártok közti párbeszéd

A tárgyalások modellje és témája, illetve időpontja a következő napokban derül ki

Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke és David McAllister, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke a tegnapi megbeszélésüket követően arra szólították fel a parlamenti és a parlamenten kívüli pártokat, hogy vegyenek részt a pártok közti párbeszédben, illetve jelöljék ki azt a két képviselőt, akik végig részt vesznek a tárgyalásokon. A párbeszéd, amelynek az első fordulója a tavalyi parlamenti választások előtt zárult le, várhatóan a hónap közepén folytatódik.

Ivica Dačić videókonferencián értekezett David McAllisterrel, majd a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a pártok közti párbeszéd modelljéről, illetve témáiról csak a következő napokban egyeztetnek. Kiemelte, a tárgyalásokat a már korábban meghatározott szabályok szerint folytatják le, a párbeszéd részleteiről pedig csak azután nyilatkozhatnak a pártok, ha megállapodásra jutottak.

A parlament elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a párbeszédben való részvételre azokat a pártokat is ösztönözni szeretné, melyek elutasítják az Európai Parlament részvételét a tárgyalások során.

A videókonferencián, amelynek célja a pártok közti párbeszéd folytatásának előkészítése volt, részt vett Tanja Fajon, az Európai Parlament tagja, illetve az Európai Unió és Szerbia közötti stabilizációs és társulási parlamenti bizottság elnök, valamint Vladimir Bilčik, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője is, hiszen a pártok közti párbeszédet továbbra is az Európai Parlament ügyeli fel. Az értekezletek során várhatóan jelen lesz Eduard Kukan, illetve Knut Fleckenstein is, az a két EP-képviselő, akik a párbeszéd első fordulójában is részt vállaltak. A párbeszédet támogatja az EU Szerbiai Missziója is, amelyet a párbeszéd során Ana Hrustanović, Szerbia brüsszeli nagykövete képvisel majd.

Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

A köztársasági képviselőház kedden tartja a tavaszi ülésszak első rendes ülését, amelyen két napirendi pontról nyit vitát. Az egyik az Európa Tanács Fejlesztési Bankja és Szerbia közötti megállapodás a kultúra terén tervezett infrastrukturális beruházások hitelkeretének megerősítéséről, a másik pedig a Legfelsőbb Bírói Tanács által benyújtott javaslat, amely a bírói tisztségbe történő első kinevezésre vonatkozik.

Az ülés kezdetén a képviselőket ünnepélyesen fogadja a katonaság díszgárdája, és a himnusz elhangzása után kezdik meg a munkát.

A parlament évente két rendes ülésszakot tart: tavasszal és ősszel. A törvényelőírások szerint a tavaszi ülésszak nem tarthat 90 napnál tovább.