2024. április 25., csütörtök

Kezdődhet a szerbiai pártközi dialógus az EP közvetítésével

A szerb parlament szervezésében ma megnyitják a pártok közötti párbeszédet, amelyhez az Európai Parlament is hozzájárul. A videókonferencián Ivica Dačić, a szerb parlament elnöke és David McAllister, az EP külpolitikai tanácsának elnöke vesznek részt, az EP négy képviselőjével együtt – írja a 021.rs hírportál.

A tervek szerint a megbeszéléseket követően március közepén kezdődnének meg a tárgyalások a parlamenti pártok között, de még nem ismeretes, hogy melyik pártot ki fogja képviselni.

Dačić bejelentette, hogy az első videókonferencián a párbeszéd formáját és témáit fogják megvitatni, majd ezt követően felszólítják a pártokat, hogy fejezzék ki részvételi szándékukat és nevezzék meg képviselőiket. Az ellenzéki pártok kijelentései szerint az elkövetkező napokban fog kiderülni, hogy ki fogja képviselni az ellenzéket a párbeszéd során.

Dragana Rakić, a Demokrata Párt elnökhelyettese elmondta, hogy számukra a párbeszédben résztvevők kiléte nem lényegi, csupán technikai kérdés és kiemelte, hogy a párttársaival egyeztetve fogják kijelölni a képviselőket.

Aris Movsesijan, a Nova Párt elnöke megemlítette, hogy az ellenzéki képviselők listája a párbeszéd formájától függ, amiről véleménye szerint még semmit sem lehet tudni. Reményének adott hangot, hogy a képviselők kijelölését egy közös ellenzéken belüli egyeztetés fogja megelőzni.

Idáig még az sem biztos, hogy ki fogja képviselni a hatalmat, a találgatások szerint azonban a Szerb Haladó Pártból a párbeszédben Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić, Biljana Pantić Pilja, Sandra Božić és Vladimir Đukanović fognak résztvenni. Ez utóbbi a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy erről ő semmit sem tud.