2024. április 24., szerda

Automatizált jégvédelem Vajdaságban

Május végéig korszerűsítik a számosi és a bajsai radarközpontokat is

A Fuška gora-i radarállomás korszerű és automatizált jégelhárító rakétarendszerét tekintette meg tegnap Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke. Mint a helyszínem elhangzott, a korszerű rendszernek köszönhetően a jégvédelem központosított és automatizált lesz, és ezáltal kiküszöbölhető az emberi faktor, vagyis ezután nem kell manuálisan irányítani a rakétákat. Ebbe az irányba haladva fokozatosan kiterjesztik a tartomány teljes területére a jégvédelmet.

Igor Mirović a jégvédelmi központ munkatársaival (Dávid Csilla felvétele)

Igor Mirović a jégvédelmi központ munkatársaival (Dávid Csilla felvétele)

Igor Mirović tartományi kormányelnök elmondta, hogy a Tarcal-hegyi radarállomás korszerűsítési munkálatai mellett folyamatban van a számosi és a bajsai radarközpontok automatizálása is. Erre a tartományi kormány mintegy 2 milliárd dinárt fordít.

– Ez nagyszerű hír a földművesek és a gazdák számára, ugyanis ezzel a projekttel konkrét lépést tettünk abba az irányba, hogy minél minimálisabbra csökkentsük a viharok okozta károk mértékét, amik időnként tetemesek is lehetnek. A radarközpont 118 rakétakilövő állomásából 55 már automatizálva van – hangsúlyozta Mirović.

Hozzátette, hogy a tartom­ányi parlament csütörtökön megszavazta a szükséges anyagi forrásokat a számosi és a bajsai radarközpontok korszerűsítésére is.

– Ezzel egész Vajdaság területét lefedjük majd, így 30-40 százalékkal csökkenthetjük a viharok és a jégeső okozta károkat. A távolsági automata rendszer beüzemelésével a rakétákat a radarközpont irányítóterméből fogják kilőni, nem lesz szükség az emberek mozgósítására. Ez pedig lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb cselekvést vihar esetén – magyarázta Mirović.

Jugoslav Nikolić, a Köztársasági Hidrometerológiai Intézet igazgatója kiemelte, hogy az automatizáció az ország minden polgárának érdekében áll, ugyanis a viharok nemcsak a termőföldeken, hanem a településeken is nagy károkat tehetnek, jelentősen megsérülhetnek a lakóházak, illetve a gépjárművek is. Elmondása szerint a Tarcal-hegyi radarközpont mind a 118 rakétakilövő állomásának automatizálása május végéig befejeződik.

– Ezután a számosi és a bajsai radarközpontok rakétakilövő állomásainak korszerűsítése következik. Ezzel a projekttel kiiktatjuk a rakétákat kezelő személyek munkáját, és helyettük hatékonyabb és megbízhatóbb rendszert helyezünk működésbe, amellyel a lehető legalacsonyabb szintre csökkenthető a viharok okozta kár – mondta Nikolić.

A korszerű rakétavédelmi rendszert a kruševaci székhelyű Trayal vállalat szerelte fel.